Вже п’ятий рік у селі Мельники на початку серпня садять півонії. Лише цьогоріч було висаджено понад півтори тисячі кущів. Все для того, аби зробити найбільше і найкрасивіше поле півоній в країні – переконують натхненник фестивалю «Крутий заміс» Юрій Романча та очільник НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік.

Цього року посадка квітів мала ще й символічне значення – адже півонії вважаються квітами миру. А це, без сумніву, те про що зараз мріє кожен українець.

blank

blank

«На 500 сотках ми лише за один день посадили біля тисячі кущів. Раніше тут було сміттєзвалише, а тепер сюди навесні їдуть сотні туристів», – розповів Юрій Романча.

blank

Юрій Романча

Цього року його дітище, фестиваль «Крутий заміс» через військовий стан відбувся у скороченому форматі. Три дні, з 4 по 6 серпня всі бажаючи могли приїхати посадити квітку, або ж передати саджанець, виграти один з десятків призів у лотереї та скуштувати козацького кулішу.

Власноруч посадив кілька кущів і Олександр Воскобойнік, за підтримки якого відбувається фестиваль.

blank

Олександр Воскобойнік з родиною садить півонії

«Коли ми починали, це був невеличкий шматок поля, метрів п’ять на п’ять. Зараз, коли ми бачимо це велике поле, розуміємо, що, попри війну, українці – це та нація, яка любить землю, яка творить красу, яка хоче жити, хоче розвиватися, рухатися вперед. Є такий задум, щоб в нас було величезне поле півоній, щоб до нас з’їжджалась не тільки вся Україна, а й з-а кордону наші друзі» – розповів очільник «Урожаю».

Прикметно, що нині на «Крутому замісі» проходять реабілітацію діти-переселенці з областей, де нині точаться бої, та діти, що втратили на війні батьків. Лагідна природа та народні ремесла допомагають малечі хоч не на довго відчути себе щасливими.

blank

blank

А наступний «Крутий заміс» відбудеться вже на другий день після нашої Перемоги. Організатори свята не сумніваються, що це буде скоро.

Наталія Писарева