На позачерговому засідання виконкому Канівської міської ради внесли зміни до рішення міської ради «Про міський бюджет на 2018 рік», збільшивши видатки на придбання медикаментів для хворих на цукровий діабет.

Як з’ясувалося в ході зустрічі, у вівторок, 17 травня ц.р., на прийом до міського голови Ігоря Ренькаса звернувся інсулінозалежний житель Канева, який не зміг в аптеці, з якою укладено договір на забезпечення ліками хворих на цукровий діабет, отримати необхідний препарат. Регулярне приймання ліків для інсулінозалежних хворих є життєво необхідним. Не зволікаючи, члени виконкому зібралися на позачергове засідання, аби розібратися в ситуації, що склалася.

– Справа в тім, що договір на забезпечення інсуліном укладено на суму 43 тис.грн. в місяць. У травні цю суму вже вичерпано, – пояснює директор ТОВ «Канівська центральна районна аптека №91» Жанна Ніколенко.
Ендокринолог Канівської ЦРЛ Юрій Колінько повідомив, що в місті на сьогодні зареєстровано 156 осіб, які забезпечуються інсуліном. Щомісячна потреба в інсуліні для них складає на суму 113,7 тис.грн. Держава фінансує лише 43,6 тис.грн., на яку й укладено договір з аптекою. Виходить, що 70% вартості має відшкодовуватися з міського бюджету.

– Така ситуація не тільки в Каневі, а й в Чорнобаї, Золотоноші, Черкасах… Загалом по всій країні, – доповнює Ж.Ніколенко.

Окрім того, зросла кількість пацієнтів, які перейшли на дороговартісне імпортне лікування. Якщо минулого року в Каневі таких осіб було 8, то цього – 24.

– Імпортні препарати якісні. Хворий почуває себе набагато краще. Але вартість сягає до 2-3 тис.грн. за препарат. Лікування призначається в Черкасах або Києві, і аптекар не вповноважений запропонувати інший (дешевший) препарат, – пояснює Ж.Ніколенко.

Зважаючи на ситуацію, члени виконкому ухвалили рішення, яким виділили 100 тис.грн. на придбання медикаментів для хворих на цукровий діабет. Утім, ця сума лише для того, щоб «закрити» проблему в травні, а не вирішити остаточно.

– Політика держави – все переводити на місцеві бюджети: медицину, освіту, перевезення… Це просто знущання над людьми, – заявив Канівський міський голова І.Ренькас. – Загалом для забезпечення інсуліном хворих до кінця року потрібно близько 700 тис.грн. Будемо шукати шляхи вирішення.