У Тальнівській громаді, що на Черкащині, під час відключення електроенергії припиняється водопостачання. Щоб забезпечити людей водою, почали використовувати мобільні генератори. Через відключення електроенергії помпи не встигають накачати воду, розповів Суспільному керівник місцевого водоканалу Володимир Гречка.

В обійстях людей, які живуть вище по схилу, води немає по три доби.

“Вода з верхніх вулиць самопливом йде на нижні, там ще вона є, бо під низьким тиском, а тут повністю пропадає. Якщо перерви в електропостачанні більші, ніж по чотири години, а в нас вони були останні рази й по шість годин, то тут абсолютно все пересихає”, — пояснив Володимир Гречка.

Аби частково забезпечити жителів громади водою в період відключень електроенергії, почали використовувати мобільні генератори. Нині таких два, розповів начальник дільниці водопостачання Андрій Федорченко:

“Приїжджає людина і під’єднує кабель до генератора. Потім вимикає загальний автомат і заводить генератор.Таким чином воно і працює”.

Як пояснив керівник водоканалу Володимир Гречка, почергово підтримують достатню кількість води в мережі для 19 населених пунктів:

“Ми підкачали воду, набрали у вежу Рожновського — цього на добу нам вистачить. Якщо наступного дня ще буде відключення, то вода у вежі закінчується. Через це упаде тиск у мережі, і, відповідно, ми переїдемо на Веселий кут, а з нього на Глибочок. І так відпрацьовуємо графік: наприклад, у понеділок одне село, а у вівторок інше”.

Таку схему подачі води розглядали й торік, розповів очільник громади Василь Сідько Утім, досі в ній не було потреби.

“У нас є розроблена схема щодо блекауту – ми мали їздити по цих свердловинах і потихеньку, по годинах, подавати воду. Тепер ситуація з відключенням електроенергії така, що це практично як блекаут. Тому схему, яку планували минулого року, ми вже випробували в цьому. через погоду та високу температуру використання води збільшується, її не вистачає. Тож було прийнято рішення підкачувати воду за допомогою генераторів, — пояснив посадовець.

Генератори торік закупили за кошти громади, додав Василь Сідько.