Промивку річки Рось провели у Корсунь-Шевченківському районі. Стеблівська і Корсунська ГЕС за день скинули 3 мільйони кубічних метрів води в річку. З них 500 тисяч кубів пішло через турбіни, решта – через застави, йдеться в газеті «Вечірні Черкаси».

– Звісно, це вкрай необхідна дія, – каже місцева журналістка Галина Добровольська. – У воді збільшиться кількість кисню. Фахівці взяли аналізи води до санітарного скиду й візьмуть після нього. Кажуть, що перші аналізи були в нормі.

У серпні-вересні в річці Рось сталося кілька заморів риби. Найперший і найстрашніший-у серпні.

– Загалом загинуло риби на 285 мільйонів гривень, – каже Добровольська. – Поліція порушила кримінальну справу. Зараз тривають пошуки винних і тих, хто відшкодовуватиме збитки. У серпні риба загинула через синьо-зелені водорості та забруднення річки каналізаційним стоками з міст Київської області, які знаходяться вище за течією. Такі висновки надали фахівці басейнового управління річки Рось. Загибель проігнорувало керівництво двох місцевих ГЕС – Стеблівської і Корсунської. Зараз вони кажуть, що діяли за інструкцією. Хоча могли би зважити на ситуацію і в терміновому порядку провести санітарні скиди.

Фахівці кажуть, що кількість риби в річці Рось поновитья за декілька років.