Господарство у селі Жовнине, на Золотоніщині, вирощуватиме британську малину. Робитимуть це коштом державного гранту на побудову теплиці. Планують отримувати до десяти тонн ягід щорічно, розповів Суспільному директор підприємства Петро Яцечко.

Останні кілька років у господарстві займаються вирощуванням плодово-ягідних культур, розповів Яцечко:

“Три роки тому ми посадили малину. Сподобалося. 2023 рік був менш прибутковим, а у 2022-му була гарна ціна”.

Окрім малини, кілька років висаджують полуницю. Нині працівниці оновлюють насадження:

“Викопуємо саджанці. Старі викидаємо, а новенькі відкладаємо. Обрізаємо листочки, щоб посадити молодий паросток. Якщо він зелений, а корінець біленький — це хороша полуниця”, — розповіла працівниця Віра Данилюк.

Із пів гектара насаджень щороку збирали дві тонни ягід. Утім два роки тому вирішили збільшити площу. Для цього взяли участь у державній грантовій програмі на створення теплиці.

“Із гранту 70 процентів — це державні кошти, а 30 процентів — наші”, — пояснив директор.

Додав, що майже рік чекали погодження і доставку деталей для обладнання теплиці з-за кордону. Як тільки отримали, відразу взялися за побудову. Завершити теплицю вдалося за три тижні, пояснив Петро Яцечко:

“Теплиця — модульного типу. Тобто між собою з’єднані шість модулів, шість тунелів”.

Незабаром із Великої Британії прибудуть саджанці малини. Завдяки цьому у господарстві зможуть отримувати врожай на два тижні раніше інших садівників, пояснив аграрій. Заплановано отримати десять тонн із гектара.

Таких теплиць має бути більше, вважає голова Асоціації садівничих господарств Олександр Матвієць:

“У кожному населеному пункті повинні бути свої садочки, свої теплиці. Насамперед це робочі місця: п’ять-десять постійних, сезонних. А це сім’ї, збільшення кількості населення”.

Подати заявку на отримання гранту можна і у 2024 році, зазначив директор обласного департаменту агропромислового розвитку. В межах державної програми підтримки аграріїв Роман Косенко.

“Така державна підтримка передбачає подачу документів через «Дію», через державний аграрний реєстр та безпосередньо в банки”, — пояснив він.