У Звенигородці на Черкащині провели експеримент: у 4 багатоповерхівках коштом міського бюджету встановили загальнобудинкові лічильники для незалежного обліку водопостачання. Такі дії вчинили задля боротьби з крадіями води, і відразу отримали суттєвий позитивний результат. Пише видання “Вісті Черкащини“.

Головний економіст підприємства «Водопостачання та водовідведення» Валентина Підгурченко доповіла, що великим позитивом у загальнобудинковому облікові став поштовх, який примусив абонентів, які використовували воду надміру, легалізуватися. Деякі одразу встановили квартирні лічильники, щоб повністю уникнути питань до себе, інші зареєстрували співмешканців квартир, бо донедавна часто там, де проживало 4-5 осіб, за послуги платили лише з одного.

Місячний аналіз у порівнянні з минулим роком цієї ж пори показав, що до встановлення загальнобудинкових лічильників близько третини обсягу води, а відтак і водовідведення, в цих 4 будинках раніше не оплачувалося.

«Узагальнюючи, отримуємо факт, що у червні минулого року звенигородчани в цих чотирьох будинках украли більше як 500 кубометрів води, адже навряд чи вони споживали її менше. Це, в перерахунку на гроші, за діючими тарифами на водопостачання та водовідведення, мінімум 40 тисяч гривень, які були вимушено оплачені з міського бюджету», – інформують у Звенигородській міськраді.

Тепер на умовно «зекономлені» бюджетні кошти можна буде встановити загальнобудинкові лічильники в наступних багатоповерхівках.

Раціональне та прозоре використання бюджетних коштів – запорука успіху громади.