Укргідроенерго планує у 2025 році планує почати будівництво Канівської гідроакумулювальної станції у Черкаській області. Про це повідомив генеральний директор компанії Ігор Сирота в інтерв’ю Forbes, пише UA.news.

«Над проєктом Канівської ГАЕС працюємо з інвесторами та з урядом Канади, співпрацюємо з ЄБРР і Світовим банком. Але через війну ми дещо змінюємо проєктне рішення. Раніше ми будували станції красиві, зі склом, з великими вітражами. Зараз розглядаємо приклад Південної Кореї, де такі станції розташовані під бетоном і недосяжні для ракетних ударів», – сказав він.

Проєктна потужність залишається на рівні 1000 МВт. Вартість такої станції може становити $1,5–2 млрд.

«Точної суми поки що немає, але вартісні показники приблизно однакові у світі: якщо в Європі будівництво одного кіловата гідроакумулювальної станції коштує $2000, то 1000 мегаватів – це в діапазоні $1,5–2 млрд. Ціна може коливатися залежно від умов розташування та технічних рішень. Якщо будівництво буде за участі уряду Канади, він братиме участь і в адмініструванні процесу», – сказав Сирота.

 «Наступного року плануємо вже почати будівництво», – додав він.

Для гідроакумулювальної станції, якою має стати нова Канівська ГАЕС, потрібні дві водойми, верхня і нижня. За наявності надлишку електроенергії в системі вода закачується з у верхню водойму, а під час пікових навантажень (вранці й увечері) подається на гідроагрегати для вироблення електроенергії.

Планується, що Канівська ГАЕС буде обладнана чотирма гідроагрегатами потужністю 250 МВт кожний.

Підготовка до будівництва і розробка проєктної документації почалися ще в 1984 році. У 1987 році був затверджений проєкт будівництва Канівської ГАЕС потужністю 3600 МВт, але після здобуття Україною незалежності його відклали, а у 2006-2007 році зменшили до 1000 МВт.