Сьогодні, у 80 річницю з дня народження Володимира Затуливітра, вшанували пам’ять поета у місці його вічного спочинку у Бучаку. Про це повідомили на сторінці заповідника “Тарасова гора” у соцмережі.

Раїса Харитонова, українська письменниця, Віталій Кобзар, дослідник життя і творчості Затуливітра, Віра Носенко, канівська поетеса, Дмитро Іванов, організатор Затуливітрівських читань, ділилися спогадами, читали вірша Затуливітра та власну поезію про нього.

Як нагадують у дописі, 29 лютого 1944 року, 80 років тому, на Сумщині народився Володимир Затуливітер – український поет, прозаїк, публіцист, перекладач, лауреат літературних премій імені Павла Тичини та Павла Усенка, член Спілки письменників України з 1977 року.

Своє життя Володимир Затуливітер присвятив високому служінню Слову, а взірцем для нього завжди був Тарас Шевченко, який «вище на цілі епохи», й перед яким соромно бути словохотом.

Письменник розумів і тримав цю високу планку митця, котрий несе відповідальність перед Словом, освяченим високим іменем українського генія.

Останній рік свого життя Володимир Іванович жив і працював на Канівщині у с. Бучак. Тут написана його десята поетична книжка «Ненаписані пейзажі», цикл сонетів, повісті «Діжа», «Пастухи бджіл», «Пізній клавір для транзистора».

Життя Володимира Затуливітра трагічно обірвалося у січні 2003 року.

Письменника поховано у Бучаку, на високому Козацькому шпилі.

Щороку 28 липня, у день Св. Володимира, у пам’ять про поета проходять Затуливітрівські читання. Шанувальники творчості Володимира Затуливітра, письменники, художники, музиканти, майстри народної творчості приїздять цього дня у прадавній Бучак, демонструючи єдність духу українського народу, який попри тяжкі випробування продовжує торувати собі шлях у майбутнє, зберігаючи пам’ять про найкращих та найдостойніших своїх синів.

У 2023 році вперше було започатковано Всеукраїнський літературний конкурс імені Володимира Затуливітра, ініційований очільницею Заповідника Валентиною Коваленко, та вручено першу літературну премію українській письменниці Раїсі Харитоновій.

Науковці Шевченківського національного заповідника беруть активну участь у заходах, присвячених пам`яті Володимира Затуливітра, опікуються його архівом, переданим заповіднику Лювов`ю Снісар – берегинею творчої спадщини письменника.