Водія маршрутки №31 з Черкас Олега Дороша на кінцевій зупинці його маршруту затримали працівники поліції та територіального центру комплектування та змусили поїхати до ТЦК. Цьому передувала пригода: водій посварився з чоловіком, який звинуватив його у некоректному кермуванні маршрутним транспортом та пригрозив кермувальнику, розповів Суспільному чоловік.

Олег Дорош — водій 31-го маршруту у Черкасах. Працює в парі з кондукторкою — Юлією Даценко. Вона розповіла: того дня все було як завжди: з мікрорайону “Дахнівка” їхали центром міста до кінцевої зупинки, допоки ззаду не пролунав сигнал авто.

“Біля зупинки “Університетська”, коли водій перелаштовувався з правої сторони в ліву, щоб обʼїхати транспортні засоби, які стоять на узбіччі, позаду посигналив автомобіль. Коли ми вже підʼїхали на зупинку “Драмтеатр”, цей автомобіль зупинився, той водій підійшов до віконця водія автобуса, та почав обзивати нецензурними словами, заявляти претензії, що він керує громадським транспортом неналежно. Чоловік не витримав і відповів некоректно, а той мужчина сказав, що я туди піду, а ти підеш на передову”. – розповіла кондукторка.

На кінцевій зупинці маршруту Олега Дороша вже чекали.

“Стояла поліцейська машина, а трохи далі — цивільна, в якій сиділи люди. Поліцейський каже: “Поїхали зі мною”. Я кажу: “Куди, що я накоїв? Я на роботі, не можу лишити автобус. Дайте мені повістку, дайте протокол, давайте напишемо щось. Я законослухняна людина, але на основі чого їду з вами і куди?”. На що мені відповідає працівник поліції: “Ти або зараз по-хорошому поїдеш, або я зараз викликаю підкріплення і ти поїдеш в наручниках у мене”, — розповів пан Олег.

Чоловіка відвезли до територіального центру комплектування. В цей час Юлія звернулася на гарячу лінію Кабінету міністрів:

“Я вважаю їхні дії неправомірними, вони понад три години без підстав тримали людину закриту під замком”.

Олегу Дорошу вручили повістку на проходження військово-лікарської комісії

Чоловік каже, що не відмовляється виконувати закони України, але проти такого ставлення посадовців.

“Я законослухняний. Я нікуди не біжу і не тікаю, якщо треба на комісію. Я не збираюся тікати. Мене забрали о тринадцятій годині. Чому я з тринадцятої до девʼятої вечора маю у ТЦК знаходитися?” – обурився він.

У територіальному центрі комплектування коментувати ситуацію відмовилися.

Зазначимо,що премʼєр-міністр України Денис Шмигаль попросив не знімати водіїв з рейсових автобусів.

“Це неприпустима ситуація, коли їде рейсовий автобус і водія знімають. Я попрошу ТЦК, щоб такі речі не повторювалися”, — йдеться у промові Шмигаля на телеканалі “Рада”.

За словами черкаського адвоката Валерія Макеєва, спосіб, у який мають вручати повістки, та за яких умов працівники територіальних центрів комплектування можуть затримувати людей, має чіткі межі закону.

“Про те, що повинні бути бодікамери, в якій формі надається повістка, з якою метою здійснюється такий виклик. У тих випадках, коли особа оголошена в адміністративний розшук, то тоді може бути примусове доставлення до ТЦК та СП, в інших випадках водієві пропонують добровільно прийти до ТЦК та СП при врученні йому повістки”.

І ці межі не мають порушувати чи перевищувати ані посадовці, ані громадяни, додав адвокат:

“Завжди толерантність, завжди поважливе ставлення до осіб в погонах — воно найкоротший шлях до успіху. Щодо посадових осіб, то треба розуміти, що їхня діяльність обмежується посадовою інструкцією і статтею 19 Конституції, що кожна посадова особа має діяти у межах, спосіб передбачений законом і ніколи цього не порушувати”.

Якщо людина відчуває, що її права порушують, пан Валерій радить викликати адвоката.

“Викличте адвоката, який може бути у ваших стосунках з ТЦК та СП посередником та вивіряти на законність тих чи інших дій. Я неодноразово був свідком того, коли перепросили, підійшли, запропонували, зʼясували, встановили особу, щось зробили. Чи нормальний спосіб комунікації на підвищених тонах – ні, не нормальний”, – пояснив він.