Вже майже півтора роки жителі сільських рад Ірклієва та Мельників Чорнобаївського району живуть і працюють в одній об’єднаній територіальній громаді (ОТГ). Тоді, у листопаді 2017 року, факт її створення люди зустріли з великою надією на позитивні зміни, на покращення соціально-економічного розвитку сіл, як і на поліпшення свого життєвого рівня. Саме з надією на це жителі сіл дружно проголосували за голову Іркліївської ОТГ – Івана Поїздника та новий депутатський корпус сільради…

І от нині з огляду на пройдений час, на жаль, особливих змін на краще люди поки що не відчули. Хіба що Іркліївська сільська рада змінила місце прописки, розмістившись, як не дивно, в приміщенні колишньої районної лікарні. Також значно збільшився виконавчий апарат сільради з чималими зарплатами працівників, що викликає ряд запитань, а часто і відкрите обурення громади…

Те збільшення числа чиновників та їх зарплат люди можливо сприймали б і цілком нормально, якби вони побачили хоч якісь суттєві позитивні речі у житті громади. Однак, до цього часу продовжують зяяти пусткою кілька чималих підприємств, які ще кілька років тому давали робочі місця для мешканців Ірклієва. Хоча новообрана сільська влада малювала красиві перспективи по їх відродженню. Також місцеві владці мають червоніти за розбиті сільські дороги, на яких до цього часу, як кажуть, і кіт не валявся. Як пояснити, що в такій потужній ОТГ розвалюється фасад сільського будинку культури? Чому керівництво сільради не може добитися, щоб нормально запрацювало комунальне підприємство, яке відповідає за водопостачання, вивезення сміття та надання інших послуг? І таких питань до сільської влади все більшає й більшає з кожним днем і місяцем…

Як приклад нового містечкового владного абсурду, можна назвати чергове «мудре» рішення сільського начальства перебратися із приміщення лікарні назад у старе. До речі, Іркліївська ОТГ так до цього часу і не взяла на свій баланс котли опалення, ліфти, артезіанську свердловину та інші матеріальні цінності, що знаходяться на території лікувального закладу, хоча сама будівля лікарні була передана у власність Іркліївської сільради ще у 2018 році. До речі, у свій час, перебираючись у приміщення лікарні, сільський голова як раз пояснював, що таким чином можна буде економити на утриманні будівель і, відповідно, зберегти і навіть матеріально зміцнити цей медичний заклад. Та все склалося навпаки, – після створення Іркліївської ОТГ місцева влада відмовлялася виділяти кошти на районну медицину, а від так і на  своє відділення, яке функціонує у структурі Чорнобаївської ЦРЛ…

Оцим переселенням у старе приміщення Іркліївська влада фактично розписалася у своїй повній нездатності забезпечити нормальне функціонування та збереження будівлі лікарні, її подальше раціональне використання. Як пишуть жителі ОТГ у соцмережах, «якщо приміщення лікарні не потрібне Поїзднику, то тим більше воно буде не потрібне районній владі. Закриття стаціонарних відділень та лікарської амбулаторії буде питанням кількох місяців. А це не тільки послуги по медицині, але й доля 100 сімей, які забезпечені роботою, якої й так немає в Ірклієві».

Також іркліївці у своїх коментарях на «Фейсбуці» зазначають: «Дивіться на колись успішне підприємство – «Іркліївський маслосирзавод», що розвалюється на очах. Різниця буде в одному, маслозавод розберуть до гноття чужі люди, а пустуючі приміщення лікарні розберуть свої…» Інші дописувачі додають: «Якщо так піде далі, то на території села не потрібні будуть ніякі військові дії, щоб картинка була як після бомбардувань. Останні 20 років все розтягують, дерибанять та знищують СВОЇ. Як приклад, – ПМК-2, рибколгосп, цегельний завод, конеплезавод, РТП, оцтовий завод, РСУ… Все це стоїть сьогодні або пусткою, або наполовину чи зовсім розвалене. Боюсь навіть припустити, до чого докерується наш «любимий» голова ОТГ зі своєю свитою…»
В результаті цієї палкої дискусії у соцмережах про стратегію розвитку Іркліївської ОТГ, у громадян закрадається думка, що «мета цих маніпуляторів дуже проста – створення максимального хаосу та бардаку в громаді, щоб показати її повну неспроможність та дискредитувати саму ідею об’єднавчого процесу…»

Який же вихід із ситуації, яка склалася в ОТГ пропонують люди? Більшість активних громадян роблять висновок, що «влада – це не жменька сільських чиновників, яким люди дали право керувати, а вони ні на що не здатні. Прийшов час всю відповідальність за те, що робиться на території громади, брати на себе депутатському корпусу, та не оглядатись на те, що скаже голова чи впливові дядьки…»

«Жах, куди ми котимося, докерувалися! – емоційно заявляють громадяни. І додають: «Не тільки президента треба обирать, а і владу Іркліївської ОТГ переобирать…»  «Я маю сумніви щодо недієздатної громади, – пише інший дописувач. – Просто знову керівником прийшов той, аби досидіти строк.»

«Все залежить від людей. Наскільки їм цікаво і головне потрібно, щоб відбувалися зміни…» Із цим висновком людей важко не погодитися. Більшість жителів Іркліївської ОТГ уже чітко зрозуміли, що із нинішнім керівництвом об’єднана громада не матиме перспектив розвитку.

«Потрібно об’єднатись і обрати достойного і потужного голову, який зміг би реанімувати хоча б якусь частину того, що розвалювали роками…» – стверджують люди.

Отож, слово тепер за громадою, яка і має визначати свою долю, і перспективи виходу із цієї критичної ситуації…