Психосоціальна допомога та підтримка, розвиток мережі послуг з підтримки ментального здоров’я, розбудова партнерства.  В області презентували результати упровадження Всеукраїнської програми з ментального здоров’я «Ти як?» під час засідання обласного координаційного центру підтримки цивільного населення під головуванням першої заступниці очільника області Наталії Кравченко.

Про здобутки у розбудові мережі надавачів психосоціальних послуг на рівні області розповіла регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Вікторія Шепіль. Загалом в області уже понад 1,5 тис надавачів психосоціальних послуг, більше 100 партнерів-стейкхолдерів.

 – Наша мета – побудова повноцінної екосистеми психосоціальної підтримки населення від обласного рівня до рівня громад, – наголосила вона. – Спочатку ми закцентували нашу увагу на проведенні просвітницької роботи: провели десятки виїздів у громади, воркшопів, публічних заходів. Це більше 200 заходів, до яких залучили близько 5 тисяч жителів області. Також упроваджували цільові заходи на рівні громад, які допомогли нам наблизити послуги з підтримки ментального здоров’я до кожного жителя області. Звісно, попереду ще багато роботи. Втім ми впевнено крокуємо цим шляхом та об’єднуємо зусилля. Адже наша найбільша цінність – людина. Збережемо наших громадян – відбудуємо країну.

Між тим, в Україні масштабують регіональну координацію громад. На Черкащині відібрали шість проактивних і великих громад для апробації сервісів і послуг з ментального здоров’я, які з часом будуть впроваджуватися у всіх громадах Черкащини.

– На кожній території мають бути фахівці, які об’єднують навколо цінностей Всеукраїнської програми ментального здоров’я  всіх стейкхолдерів, – наголосила Вікторія Шепіль. – На Черкащині починають працювати шестеро таких консультантів у найбільших та найактивніших територіальних громадах. Вони стануть додатковими каталізаторами перетворень та посилять інтеграцію компонентів ментального здоров’я в усі місцеві політики – відповідно до потреб та можливостей кожної території.

Так, консультантами програми на Черкащині стали:

Людмила Савранська, директорка Черкаського міського центру соціальних служб, Черкаська ТГ;

Ольга Підлубна, старша викладачка кафедри обліку і оподаткування Уманського національного університету садівництва, Уманська ТГ;

Зоя Письменна, директорка КЗ «Центр надання соціальних послуг», Леськівська ТГ;

Наталія Усова, провідна фахівчиня із соціальної роботи Смілянського міського центру соціальних служб, Смілянська ТГ;

Олеся Борець, психологиня, провідна фахівчиня відділу інформаційної політики, управління документообігу, контролю інформаційної політики виконавчого комітету міської ради, Монастирищенська ТГ;

Людмила Буджерак, директорка  КЗ «Городищенський центр надання соціальних послуг», Городищенська ТГ.

Регіональні координатори, профільні заступники керівників ОВА, консультанти Програми в громадах – це понад 200 фахівців – утворюють велику екосистему впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що охоплює всю країну.