Верховна Рада ухвалила, як Закон реєстр. №8329, до розробки якого активно долучались співробітники МВС України та Національної поліції. Документ посилює відповідальність кривдників, дає додаткові можливості реагування для правоохоронців та покращує правовий захист постраждалих.Розповіли у пресслужбі нацполіції області.

Ухвалений Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція)» – євроінтеграційний.

Чимало положень цього закону є новими:

– Вводиться окрема норма щодо визначення малолітньої та неповнолітньої особи потерпілою, якщо вона була присутньою при вчиненні домашнього насильства чи насильства за ознакою статі.

– Неповнолітні віком від 16 до 18 років нестимуть відповідальність за вчинення домашнього насильства на загальних підставах.

– Вводиться адміністративна відповідальність за вчинення сексуальних домагань.

– збільшується строк притягнення до відповідальності за домашнє насильство до 6 місяців (тепер 3 місяці);

– збільшується термін адміністративного затримання за вчинення домашнього насильства до 12 годин (тепер 3 години).

Також передбачено збільшення розмірів штрафів за вчинення домашнього насильства, ухилення від виконання громадських робіт та за невиконання термінового заборонного припису.

«Цей закон – ще один приклад того, що Євроінтеграція – не лише про розвиток України в якомусь далекому майбутньому, а й про спроможність відповідати на актуальні виклики», – зазначила заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.