Політична сила, що не має одного лідера, але має потужний політичний хребет та підтримку жителів області. 10 квітня Всеукраїнське об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ» відзначає 8-му річницю із дня реєстрації політсили.

«Наша команда отримала велику довіру виборців у Черкаській області. Тричі «ЧЕРКАЩАНИ» брали участь у виборчих кампаніях – двічі у місцевих та один раз у  парламентській. На місцевих виборах 2020 року від нашої політсили обрано 351 депутат місцевих рад області. Нами створено найчисельнішу фракцію у Черкаській обласній раді та обрано від нашої партії очільника ради. Представники політсили очолили Звенигородську та Золотоніську районні ради. «ЧЕРКАЩАНИ» мають вісім голів сільських та селищних рад. Це велика довіра від наших виборців», – розповів про здобутки секретар ради обласної партійної організації та керівник фракції ВО «ЧЕРКАЩАНИ» у обласній раді Олександр Коваленко.

blank

За його словами, нині, у непростий воєнний час, на політраді було прийнято рішення припинити займатися політикою і розбудовою партійної структури, а натомість зосередитися на допомозі військовим та тим українцям, що постраждали від окупантів.

«Зараз найважливіша справа – це наблизити перемогу. Наша команда постійно передає автівки хлопцям на передовій. Гуманітарні вантажі відправляємо у деокуповані зони. Черкащина зараз допомагає громадам Херсонщини. Останній раз у минулу суботу завезли три вантажівки у Нововоронцовську громаду. До цього долучилися і депутати обласної ради, і члени політради»,  – зазначив Коваленко.

Він розповів, що села, які вони відвідували, повністю розбиті. У деяких населених пунктах жодного будинку нема цілого.

«Рік немає ні світла, ні газу, ні води. Відновлюють старі свердловини. Але люди повертаються. В одному з сіл ми побачили, що у розбитій сільській раді проводять шаховий і шашковий турнір. У громаді в них 10 сіл, і всі  села з’їхалися на ці змагання. Звісно ми долучилися до призового фонду турнірів. На новорічні свята для 500 діток цієї громади було закуплено новорічні подарунки. На жаль, всі школи громади розбиті», – згадав Олександр Коваленко.

Забути про політичні чвари  – головне завдання депутатів обласної ради. Завдяки «ЧЕРКАЩАНАМ» усіх депутатів вдалося об’єднати. Нині сесії ради проводяться за годину – півтори. Адже – жодних популістичних виступів, лише робота на перемогу. І в цьому неабияка заслуга очільника обласної ради Анатолія Підгорного.

«Ми – перша політична сила не лідерського типу. Наше завдання – підтримка місцевого самоврядування. І в першому, і в другому політичному сезоні ми досягли достатньо  високих результатів. Адже кожен представник нашої партії – це представник своєї територіальної громади, того міста чи села, де він народився. Звичайно, немає нічого ефективнішого, ніж відстоювати інтереси громади, де ти живеш, де живуть і працюють твої рідні. Мабуть, цей зв’язок є одним із найефективніших у питаннях взаємодії органів місцевого самоврядування із виконавчою владою», – переконаний Анатолій Вікторович.

blank

Він наголошує, що підтвердженням цього є високі результати політичної партії ВО «ЧЕРКАЩАНИ» на виборах 2015 та 2020 року.

«Разом з тим, незважаючи на наші досягнення, ми не займаємося піаром чи політичними гаслами. Як і вся наша країна, ми працюємо на перемогу України над російськими варварами. І саме з перших днів війни кожен із «ЧЕРКАЩАН» долучився в межах своїх можливостей до цієї роботи. Ми забезпечуємо військових, внутрішньо переміщених осіб, допомагаємо прифронтовим територіям. І переконаний, отримавши перемогу, ми зможемо далі продовжити розбудову нашої політичної партії, будемо залучати нових членів партії», – зазначив Анатолій Підгорний.

Про відбудову України після перемоги вже думає депутат обласної ради, директор НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік.

«Що нас усіх об’єднує – це те, що ми політсила для людей, ми політсила, яка вийшла з народу. І як би не хотіли різні опоненти втягнути нас в політичні ігрища – це не вдається нікому. Бо ми не граємося, нам це не цікаво. Бо ми з перших днів війни допомагали переселенцям, виставляли блокпости, збирали тероборону. Як почали ми з першого дня, так і не зупиняємося. При цьому ми не хвалимося, якщо десь і говоримо про зроблене нашими людьми, то це лише, щоб подякувати цим людям», – зазначив Воскобойнік.

Він переконаний, що «ЧЕРКАЩАНИ» стали об’єднуючою силою, яка допомагає людям долучитися і стати членом команди волонтерів.

«Я не стояв біля витоків партії, але дякую за змогу приєднатися до цієї потужної команди, яка сьогодні є в області найпотужнішою за рейтингами. Надіємося, що люди і надалі нам довірятимуть. Адже нам треба відбудовувати державу. Бо про це вже треба думати сьогодні. Я був днями у Високопіллі. Ця громада постійно під обстрілами. Проте люди таки повертаються, нині там проживає 600 дітей. Але немає школи, і сьогодні ми маємо думати про те, як їм допомогти», – вважає Олександр Воскобойнік.

Криза парламентських політичних партій об’єктивно створює умови  для посилення  регіональних партійних проектів.

«Наш офіс, розташований у центрі Черкас, став на час війни своєрідним волонтерським штабом і складом. Десятки тисяч внутрішніх переселенців пройшли через нас, отримали тут допомогу. Хочу за це подякувати всій нашій команді.  У нас єдина ціль, як вже всі сказали – перемогти ворога. Тому закликаю інших, і сам готовий долучатися до всіх необхідних нових справ. Адже це відповідальність перед виборцями, що довірили нам мандати і посади», – зазначив заступник міського голови Черкас Віктор Беззубенко.

blank

Про те, як же створювалась свого часу партія Всеукраїнське об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ» розповів один з найвідоміших політиків області, аграрій Петро Душейко.

«У 2014 році була створена громадська організація Об’єднання територіальних громад. Вона об’єднувала представників місцевого самоврядування, депутатів, сільських, селищних голів. Того ж року постало питання участі у виборах. Було два варіанти приєднуватись представникам громадського об’єднання до інших партій (бо в новій редакції закону про вибори громадські організації перестали бути учасниками виборчого процесу) чи створити свою політичну силу. І вже 10 квітня було проведено з’їзд, прийнято статут, тощо», – розповів Петро Григорович.

На перших виборах нова політична сила проявила себе досить потужно. У 2015 році на виборах до обласної ради «ЧЕРКАЩАНИ» зайняли 2-ге місце.

«Зате у 2020 році ми не поступилися партії влади. І що б не пропонували нам, ми перемогли. Зайняли принципову позицію і досягли домовленостей, щоб наш представник очолив обласну раду. Це показало, що ми є політичною силою, з якою треба рахуватися», – зазначив Петро Душейко.

Хоч нині партія не готується до наступних виборів, представники «ЧЕРКАЩАН» переконані, що їх добрі справи та постійна робота є найкращою агітацією.

Нині у Європі, майже в кожній країні, окрім загальнонаціональних, є й регіональні політичні партії. Зокрема колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель потрапила на високу посаду саме як представник регіональної партійної сили.

Тому «ЧЕРКАЩАНИ» переконані – у їх партії ще все попереду. І виборчі кампанії, і участь у повоєнній відбудові країни. І головне – довіра українців.

Меланія Кринська