Цьогоріч черкасці особливо рано зіткнулися із проблемою цвітіння Дніпра. Уже зараз на пляжах міста можна швидше похлюпатися у густій “зеленій фарбі”, ніж у прозорій блакитній воді. Причиною такого незвичайного забарвлення є розвиток ціанобактерій, які розростаються за кількох умов: стабільно висока температура, “стояча” водойма та велика кількість поживних речовин. Кандидат біологічних наук, завідувач кафедри екології ЧНУ Олександр Спрягайло розповів “Інфоміст”, що, на жаль, вплинути на цей процес майже неможливо.
– Звісно, в ідеалі було б добре збільшити проточність води у річці, пустивши кілька водосховищ. Хоча, це малоймовірно навіть у найближчі десятиліття, тому що немає виділених на це коштів, – каже він.
Пан Олександр говорить, що все залежить від населення, та додає кілька порад.
– Люди мають скоротити кількість фосфатовмісних речовин, які постачаються у річку під час миття посуду та прання. І що досить важливо – дотримуватися вимог законодавства щодо ведення господарств поблизу водойм, яких, на жаль, наші громадяни не додержуються, – пояснює науковець.
Спрягайло вважає, що наразі можливо лише зменшити щорічну кількість цвітіння.

– Ми можемо знизити кількість поживних речовин, які потрапляють до Дніпра (фосфатні миючі засоби та не таке часте розорювання господарських угідь, так як з полів у воду потрапляють добрива), дотримуючись вищесказаних порад.