З метою раціонального використання електричної енергії, економії коштів за спожиті кіловати та зменшення навантаження на енергосистему країни ПАТ «Черкасиобленерго» рекомендує побутовим споживачам користуватися багатотарифними лічильниками.

Заміна лічильників з однотарифного на багатотарифний – одна із зручних та корисних послуг, якою може скористатися споживач. Отже, розповідаємо, як відбувається процедура встановлення багатотарифного лічильника.

Споживачі можуть здійснювати розрахунки за електричну енергію за тарифами, диференційованими за періодами часу: тризонними (нічний, напівпіковий, піковий) та двозонними (нічний, денний).

Встановлення такого лічильника є доцільним у разі, якщо споживач користується електроенергією в години мінімального навантаження в мережі, тобто в нічний час, коли діють інші, зменшені тарифи на електроенергію.

Встановлюється багатозонний лічильник виключно за ініціативою споживача та за його рахунок.

Порядок переходу на розрахунки за спожиту електроенергію по тарифах, диференційованих за періодами часу

Перший етап:

1. Побутовим споживачам для встановлення багатотарифного лічильника (за умови, що величини договірної потужності електроустановки не змінюється) необхідно звернутись у відповідний відокремлений структурний підрозділ (ВСП) чи філію ПАТ «Черкасиобленерго» та написати заяву про надання дозволу на заміну однотарифного лічильника на багатотарифний лічильник та проведення розрахунків за спожиту електричну енергію по тарифах, диференційованих за періодами часу.

2. Споживач має самостійно придбати багатотарифний лічильник із переліку рекомендованих електропостачальною організацією та із направленням, яке буде видане відповідним ВСП чи філією (згідно оформленої заяви споживача), звернутися у відділ проектування та обслуговування автоматизованих систем обліку електроенергії ПАТ «Черкасиобленерго» (м. Черкаси, вул. Гоголя, 285) для проведення його параметризації.

Другий етап:

1. Первинна параметризація (програмування) багатотарифного лічильника електричної енергії для населення виконується на безоплатній основі.

Після отримання лічильника та протоколу параметризації встановленого зразка, споживачеві необхідно звернутись у відповідний  ВСП чи філію для виконання заміни існуючого приладу обліку на багатотарифний прилад обліку.

2. Заміна приладу обліку, перевірка його роботи під навантаженням та пломбування, здійснюється лише після оплати вартості позапланової заміни приладу обліку, згідно рахунку виданого бухгалтерією відповідного ВСП чи філії.

3. Після проведення заміни складається акт технічної перевірки засобів обліку та акт збереження пломб на приладах обліку електроенергії, який підписується представником ВСП чи філії  ПАТ «Черкасиобленерго» та споживачем.

4. На основі акту технічної перевірки засобів обліку та протоколу параметризації лічильника оператор ВСП чи філії вносить зміни в договір про користування електричною енергією в частині проведення розрахунків за спожиту електроенергію по тарифах, диференційованих за періодами часу.

Для укладання договору про надання послуг з розподілу електричної енергії необхідно мати:

– заява про надання дозволу на заміну однотарифного лічильника на багатотарифний лічильник та проведення розрахунків за спожиту електричну енергію по тарифах, диференційованих за періодами часу (завантажити зразок заяви)

– копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера або реєстраційного номера картки платника податків;

– копію паспорту (для фізичних осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомили про це відповідні органи державної влади і мають відмітку у паспорті);

– копію документа, яким визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення), або копію документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку або її частину (у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об’єкта), право на розміщення електроустановок на території здійснення господарської діяльності з розподілу електричної енергії (у разі відсутності об’єкта Споживача)*;

– письмову згоду всіх співвласників (користувачів) об’єкту (приміщення) на укладення договору з одним із співвласників (користувачів) – надається у разі, якщо об’єкт заявника перебуває у власності (користуванні) кількох осіб;

– копію документа про підтвердження повноважень особи на укладення договору, копія довіреності, виданої в установленому порядку тощо), за необхідності.

Порядок застосування тарифів на електричну енергію диференційованими за періодами часу

1. За двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

• 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години);

• 1,0 тарифу з 7-ї години до 23-ї години.

2. За тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

• 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї години до 11-ї години і з 20-ї години до 22-ї години);

• повний тариф у напівпіковий період (з 7-ї години до 8-ї години, з 11-ї години до 20-ї години, з 22-ї години до 23-ї години);

• 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години).

При визначенні вартості спожитої електроенергії за кожним рівнем тарифу застосовується питома вага обсягу електроенергії, що спожита у відповідній зоні доби протягом розрахункового періоду, до загального обсягу спожитої електроенергії в цьому періоді.

У разі виникнення запитань, ви можете звернутись до кол-центру Товариства за телефонами:  (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48, 0800-501-328 або до інформаційно-консультаційного центру (м. Черкаси, вул. Благовісна, 166, тел.: (0472)37-95-10, (0472) 37 44 90, (0472) 37-28-56. Споживайте електроенергію відповідально!