Активісти руху “Всі гроші на ЗСУ” із Черкас продовжують наступ на свободу слова та взялися за переслідування журналістів тих видань, думка яких їм не подобається. Коли раніше багато з них просто принижували “неугодних” на своїх сторінках у соцмережах, то тепер пішли далі – настрочили скаргу у Комісію з журналістської етики.

Предметом кляузи заявниці став матеріал “Черкаські громадські активісти виступили проти закупівлі техніки, яку потім мають передати ЗСУ“. На думку авторки скарги “кожне слово в матеріалі – брехня, перекручування фактів та маніпуляції, спрямовані на дискредитацію дій активістів громади міста Черкаси та відбілювання дій влади. Зокрема, цитати активістів, розміщені в матеріалі, є вирваними з контексту, а твердження, що публікуються в матеріалах, спираються на припущення і не мають жодної доказової бази”.

Роздратування так званих активістів, в очевидь, викликало якраз те, що журналісти вказали на зовсім невигідну для них правду: що багато хто з організаторів акцій не обмежує себе у витратах, від всіх інших навколо категорично вимагаючи затягувати паски, а від влади – відмовитись навіть від базових витрат на забезпечення життя та здоров’я містян. Що активісти дозволяють собі сперечатись з приводу потреб військових навіть із самими військовими, вважаючи власну думку – істиною в останній інстанції. Але найбільше, мабуть, злякало адептів руху те, що наше видання навело скріни коментарів до їхніх дописів, де відкрито і публічно закликалось до вбивства представників влади та до планування ракетних ударів по приміщеннях влади у Черкасах. А це вже, як відомо, зовсім не жартики. За подібні дописи передбачено цілком конкретну кримінальну відповідальність, і в умовах воєнного стану досить сувору.

То чи не тому й полетіла вказана скарга до Комісії з журналістської етики? Щоб примусити видання прибрати матеріал і уникнути кримінальної відповідальності? Чи щоб спробувати розправитись із журналістами за правду руками інших журналістів? Бо хоч вказана комісія і не є юридичним органом, однак її висновками хочуть маніпулювати надалі? Хтозна. Про перебіг розгляду скарги будемо інформувати наших читачів.

Між тим наводимо коментар, який наше видання направило до вказаної комісії з приводу згаданої скарги:

“У матеріалі, на який скаржиться заявниця, згадується громадський рух “Спротив Черкащини”. Всі події, про які йдеться в матеріалі, всі висловлювання активістів на акціях протесту, на засіданнях сесії Черкаської міської ради чи Бюджетної комісії ЧМР, на які посилається журналіст, підтверджуються відповідними матеріалами у ЗМІ, дописами на сторінках руху в соцмережах та на сторінках активістів, які є його організаторами. Тому це загальновідома правда, яка не потребує додаткового доведення. В матеріалі подаються не просто цитати громадських активістів, а скріни із соцмереж, тобто не можна вважати їх вирваними з контексту, адже вони є цілком самостійними постами та коментарями і подані повністю без змін чи редагування. Всі оціночні судження, які сформульовані в матеріалі та на які має право журналіст, ґрунтуються на наведених в публікації скрінах дописів у соцмережах, а також на багатьох інших подібних, розміщених організаторами акції раніше і які згадувалися в матеріалах нашого видання та інших видань в попередніх публікаціях. Журналіст також проаналізувала дії згаданого в матеріалі громадського руху від початку його організації, вказала на суперечності у висловлюваннях та діяльності, на які варто звернути увагу суспільства для об’єктивної його оцінки. Додамо також, що занепокоєння журналіста викликали заклики до вбивства представників влади, а також щодо заохочення ракетних ударів по органах влади Черкас,  розміщені в соцмережах під названими постами активістів, в очевидь, прихильниками вказаного руху. В умовах воєнного стану подібні публічні висловлювання мають розглядатися правоохоронними органами у рамках Кримінально кодексу та каратися згідно з чинним законодавством, на що і вказала журналістка. Нагадаємо також, що право журналіста на оціночні судження захищене законом і переслідування за це карається згідно із нормами чинного законодавства. Більше того, до редакції “Дзвону” не надходило жодних зауважень чи скарг від згаданих у матеріалі активістів, не звертались організатори акцій і щодо уточнень чи роз’яснень з приводу наведених цитат. Що ж до самої заявниці, то щодо неї в матеріалі немає жодного слова, тож не можна вважати, що він її якимось чином ображає. Більше того, оскільки про вказану особу в матеріалі не йдеться, то її думка щодо публікації – це виключно її власна думка, на яку вона має право, однак яка не може бути предметом розгляду Комісії з журналістської етики. Дякуємо за увагу до нашого ЗМІ. Ми завжди працюємо в рамках правового поля, з повагою ставимось до честі та гідності громадян, їхніх поглядів та переконань, маємо власну думку і вважаємо за необхідне її висловлювати з метою формування громадянської свідомості, критичного мислення у наших читачів та формування об’єктивного сприйняття реальності”.

Нагадаємо, що вказаний громадський рух провів у місті низку акцій протесту під гаслами “Всі гроші на ЗСУ”, однак виділявся своєю вибірковістю, оскільки сконцентрував свою увагу на бюджеті виключно міста Черкаси та на критиці виключно міських посадовців, залишаючи поза увагою кричущі факти нецільового використання бюджетних коштів іншими радами області.

Тетяна Воронцова