У минулі вихідні Черкащину вкрив густий туман, перетворивши вулиці міста на антураж для зйомок містичного фільму, пише на своїй сторінці у “Фейсбук” головний синоптик області Віталій Постригань. Така погода зачаровує та водночас несе в собі небезпеку, оскільки Метеостанції фіксували тривале (до 14 годин) погіршення видимості до 200-500 м, подекуди 50 м, що відповідає критерію небезпечного метеорологічного явища І рівня небезпечності.

Причина – потужне надходження теплого та вологого повітря субтропічного походження, апогей якого припав на сьогодні, 12 лютого. На 14:00 годину стовпчики термометрів зафіксували 11-12° тепла, місцями не обійшлося без оновлення рекордних максимумів.

“13 лютого, атмосферні фронти циклона «Paulina» з центром на Гданськом, проявлять себе дощем та квітневими температурами: вночі 4-6° тепла, вдень 10-12° тепла. Із 14 лютого, Черкащина перебуватиме в улоговині циклону з півдня, який в кінці тижня поступиться місцем арктичному антициклону зі сходу. Температурний фон знизиться на 5-7° і дощ поступово перейде у сніг. 14 лютого невеликий дощ, температура 1-6° тепла. 15 лютого невеликий дощ та мокрий сніг, температура близько 0°. 16 лютого невеликий сніг, температура вночі 1-6° морозу, вдень 4° морозу – 1° тепла. За прогностичними розрахунками, у найближчі вихідні морози посиляться, опади припиняться, сонячних годин стане більше. Дискомфорту додаватиме поривчастий вітер” – повідомив Постригань.

Він також зазначив, що у агрометеорологів області для аграріїв Черкащини добра новина. За визначенням волого запасів ґрунту 8 лютого, у метровому шарі ґрунту накопичилося 150-240 мм продуктивної вологи. Це одні з найвищих значень за останні 50 років спостережень. При цьому, на більшості площ ґрунт надмірно зволожений до глибини 70 см. Цьому сприяла значна кількість опадів з початку холодного періоду року та незначне промерзання ґрунту. Таке поповнення волого запасів сприятливе для сільського господарства, напилися вологою дерева та всі зимуючи культури.

У порівнянні з осінніми вологозапасами, вологість ґрунту збільшилася на 70-156 мм. Ґрунт здатний до подальшого поглинання опадів.