Зайченя у траві біля свого подвірʼя знайшла жителька села Руська Поляна — Зоряна. Спочатку промайнула думка забрати налякану тваринку додому, аби вигодовувати. Опісля — вирішила лишити в природі. Дівчина розповіла, що пригадала поради директора черкаського зоопарку у сюжеті Суспільного.

“Я вийшла шукати свого кота та обійшла подвірʼя. Коли йшла межею із сусідським городом, здалося, що на щось наступила. Придивилася — в траві сидить зайченятко. Геть манюнє. І тремтить”, — розповіла Зоряна.

Першою промайнула думка — треба врятувати. Згадала, що не можна брати до рук диких тварин, оскільки запах людини відлякуватиме їхніх батьків:

“Я згадала, що бачила відео Суспільного про зайченят, яких знайшли в траві. Там директор зоопарку пояснював, що не варто брати тварин з дикої природи додому”.

Тому дівчина просто зробила декілька світлин з твариною і залишила її. Але вирішила час від часу дивитися, аби собаки туди не побігли.

Часто люди забирають знайдених на природі дитинчат птахів, косуль чи зайців до себе додому, розповів директор черкаського зоопарку Євгеній Ван. Утім, тваринку найліпше не чіпати, або ж перенести у безпечне місце.

“Якщо ми говоримо про зайців, то дуже часто вони попадають під ножі сіялок, або сільгосптехніки. Якщо ви бачите, що є можливість зберегти життя, зробіть все можливе, аби уберегти цих тварин”, — прокоментував Євгеній Ван.

У зайців все по-іншому, не так, як у кролів, зазначив Євгеній Ван.

“Якщо поруч знаходиться якась самка, вона прибігає поруч, вона знаходить зайченя і чужа самка його годує. На відміну від кролів, зайченята народжуються з відкритими очима, вони все бачать і все чують”.