«Жартівники» подейкують, що депутати Черкаської міської ради вирішили відмітити «річницю путчу» оригінальим Скликанням – Зібранням Сесії. Та, як на мене, питання доволі серйозне і потребує правового дослідження.

Нагадаємо, 11.07.2018 15 депутатів  звернулись до міського голови з письмовою вимогою про скликання сесії. Тільки 23.07.2018 міський голова розглянув «звернення депутатів» і «скликав сесію» на 9.08.2018. Сесія не відбулась.

Міський голова у обгрунтуванні правомірності своїх дій посилається на те, що він видав «Розпорядження про скликання сесії» 23.07.2-18 – на 12 –й день з дня звернення депутатів, і значить (за озвученою позицією) виконав вимогу закону «скликати сесію» не пізніше, як у 14 денний строк.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Завантажити документ [169.07 KB]

Утім, це не так.

За змістом та духом норми закону, сесія має відбутись у 14-ти денний термін (не пізніше) від того дня, коли її скликають депутати.

У відповідності до ч.9 ст.46 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», у разі, якщо посадові особи, зазначені у частинах четвертій та шостій цієї статті, у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу суб’єктів, зазначених у частині сьомій цієї статті, або у разі, якщо такі посади є вакантними, сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш, як одну третину складу ради, або постійною комісією ради.

Наявна гра у терміни: «Скликав чи не скликав» у 14 денний строк сесію. Але  це маніпуляція.

У 14 – денний термін, з дня проголошення ініциативи третини складу депутатів, сесія має відбутись.

У відповідності до ч.7 ст.46 ЗУ «Про місцеве самоврядування» сесія сільської, селищної, міської, районної у місті ради повинна бути також скликана за пропозицією не менш, як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради, а сесія районної, обласної ради – також за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради або голови відповідної місцевої державної адміністрації.

Зазначу, що з 25.07.2018, за змістом закону, настала відповідальність Секретаря Міської ради щодо скликання (ЗІБРАННЯ) сесії міської ради у відповідності до ч.6 ст.46 ЗУ «Про місцеве самоврядування»:

«У разі немотивованої відмови сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті, районної, обласної ради або неможливості його скликати сесію ради сесія скликається: сільської, селищної, міської ради – секретарем сільської, селищної, міської ради; районної у місті, районної, обласної ради – відповідно заступником голови районної у місті, районної ради чи першим заступником, заступником голови обласної ради.

У цих випадках сесія скликається:

1) якщо сесія не скликається сільським, селищним, міським головою (головою районної у місті, районної, обласної ради) у строки, передбачені цим Законом;2) якщо сільський, селищний, міський голова (голова районної у місті, районної, обласної ради) без поважних причин не скликав сесію у двотижневий строк після настання умов, передбачених частиною сьомою цієї статті.

Наразі ж, міський голова пропонує територіальній громаді «позмагатися» у філологічні забави щодо того, яке значення терміну «скликати» міститься у Законі . Міський голова наполягає на банальному тлумаченні слова «скликати» – як окрик чи сигнал закликати до зібрання. Але очевидним є абсолютно інше синонімічне значення слова «скликати»: «Збирати членів колегіального органу, учасників якої-небудь наради і т. ін. для роботи, діяльності, обговорення певних питань» (Словник Української мови).

Чому саме таке значення має застосовуватись до спірних правовідносин?

Тому що «скликання» – зібрання/ безпосереднє проведення сесії органу місцевого самоврядування  за ч.6, ч.7 та ч.9 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» проводяться у випадку «надзвичайних подій»: У разі немотивованої відмови сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті, районної, обласної ради або неможливості його скликати сесію ради.

Тобто, якщо порушено, встановлений законом обов’язок  міського голови щомісячно скликати сесію бодай із земельних питань. Територіальна громада має певні «запобіжники» від беззаконня у т.ч. у формі скликання сесії третиною депутатів. Таке скликання має бути ефективним – зібрання відбувається у двотижневий строк із таки проголошенням про відповідне зібрання сесії.

У відповідності до ч.10 Ст.46 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення про скликання сесії ради (звертаю увагу – не рішення про «оклик», а про «зібрання») відповідно до частин четвертої, шостої та восьмої цієї статті доводиться до відома депутатів і населення не пізніш, як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках – не пізніш, як за день до сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд ради.

Тоб-то , ініціативна група має  публічно проголосити місце проведення сесії, що скликається ними, та питання, що виносяться на розгляд ради. У виняткових випадках – таке повідомлення ( як повідомлення про місце проведення та питання, що будуть розглядатись) – повідомляється не пізніше, як за 1 день до зібрання.

Тоб-то, норма закону дозволяє ініціативній групі самій обрати місце проведення сесії!

У відповідності до ч.11 ст.46 ЗУ «Про місцеве самоврядування» , «У випадку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, сесію відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради – один з депутатів цієї ради».

Таким чином, ініціативній групі, яка дотрималась порядку підготовки зібрання сесії, потрібно визначити місце проведення сесії, час проведення, не пізніше, як за 1 день, публічно проголосити порядок денний проведення сесії ( або послатись на порядок денний, який продовжує розглядатись) та направити до виконавчих органів міської ради повідомлення щодо проведення сесії із вимогою дотримання ст.19 Конституції службовцями ЧМР, визначити особу, яка відкриє сесію та особу (депутата) який буде проводити сесію. Варто дотриматись інших формальних складових: повідомити поліцію про проведення заходу із вимогою забезпечення правопорядку. Повідомити ЗМІ та забезпечити як офіційне ведення протоколу сесії так і фіксування проведення сесії на теле- відео засоби.

Адвокат Валерій Макеєв, «Адвокатське бюро Валерія Макеєва»