8 травня в Черкасах в загальноосвітній школі №8 під час лінійки учні стали масово втрачати свідомість. У результаті було госпіталізовано більше 100 учнів і вчителів. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних захворювань та масових отруєнь) Кримінального кодексу України. Проте досі офіційно жодної причини отруєння так і не названо. Тож ми  зібрали основні три версії опубліковані журналістами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Причину отруєння дітей у черкаській школі досі не встановили

Версія перша – свинець

Масове отруєння в Черкасах на шкільній лінійці  могло статися в результаті розливу нафтопродуктів у сусідній військовій частині. Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів гендиректор «Центр громадського здоров’я МОЗ» Володимир Курпіта.

За словами Курпіти, представники МОЗ на місці отруєння в Черкасах досліджували воду, повітря, ґрунт і продукти харчування. За підсумками досліджень фахівці не виявили зміни у жодному з показників, за винятком наявності свинцю в ґрунті.

«Але парадоксальність ситуації у тому, що ми не можемо стверджувати, що рівень свинцю в ґрунті перевищує допустиму норму, оскільки ці норми були скасовані в 2014 році. Якщо порівняти виявлений нами показник наявності свинцю в ґрунті у черкаській школі з нормами 2014 року, то його рівень перевищує допустимі в два рази», — зазначив Курпіта.

Версія друга – балони з газом

У кущах біля школи №6 Новомосковська Дніпропетровської області, в якій 8 травня прямо під час лінійки діти масово втрачали свідомість, виявили балони з невідомою речовиною. Про це розповіли учні школи, що стали свідками інциденту, пише Апостроф.

“Коли приїхали журналісти, то директор школи сказав, що у всьому наша вина, що ми не поїли з ранку, тому погано було. В результаті в кущах школи знайшли балони з газом”, – згадує учениця школи Аріна Іванова.

В цей же день відбулося масове отруєння дітей в школі №8 в Черкасах. Діти непритомніли прямо на лінійці, у багатьох з них були однакові симптоми: їх нудило, боліла голова, вони непритомніли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Причину отруєння дітей у черкаській школі визначатимуть у Києві

“Там було дуже страшно. З мого класу знепритомніли 18 осіб. Мені пощастило, що я стояв в тіні, і зі мною нічого не сталося”, – розповідає учень 8-ї школи Сергій Козоріз.

Версія третя – ракетне паливо

Одразу декілька видань наполягає, що у військовій частині стався витік компонентів ракетного палива чи його окислювача. Адже за парканом школи розташовуються військова частина, де й досі можуть зберігатися компоненти до зенітних ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Причину отруєння черкаських дітей встановлюватимуть у Німеччині

Нагадаємо, що наразі українські лабораторії так за три тижні після надзвичайної ситуації і не спромоглися встановити причини масового отруєння, тож зразки аналізів і проб були передані в Німеччину.