До нашого видання із «народним запитом» звернулися жителі Тальнівської громади Іван Нечай та Микола Костенко щодо діяльності їх земляка, голови Черкаської обласної ради Анатолія Підгорного. Адже пан Підгорний вихідець саме з Тальнівського району, де проживає і нині.

Наші дописувачі звернули увагу на публікацію на місцевому сайті «Вісті Черкащини» («ВіЧе»). Зокрема вони зазначають: «Не можемо зрозуміти позицію нашого земляка, нині голови обласної ради Анатолія Підгорного. У місцевому інтернет-виданні «ВіЧе» розміщена стаття про його величезні статки, що він підтримує московьку церкву і дружить із забороненою нині пропутінською партією ОПЗЖ…»

 Далі пани Нечай та Костенко наводять розлогі цитати із сайту «ВіЧе»:

«Кілька тижнів тому в сомережах розгорівся скандал про премії та оплату праці голови облради. Жителі Тальнівської громади висловлювали своє невдоволення високими статками чиновника. Наталія Крижанівська: «Колись нажеруться, чекаємо перемоги». Тетяна Лохицька-Шуляк: «100 тисяч на місяць? Це ж як важко виживати в таких «скромних» умовах». Анатолій Сухонос: «І як він може прожити на таку мізерну зарплату, мабуть, пенсію буде отримувати мінімальну, бідолаха. Не заздріть йому». Оксана Тицькун: «Жах! Що вже робиться. От після таких по всіх лікарнях на операції ціни такі, які відповідають їхнім зарплатам. А нам, звичайним, хоч на хмари лізь, щоб оплатити».

«Якщо все обрахувати, то виходить, що разом із преміями та допомогами Підгорний за свою тяжку роботу в облраді отримує у рік 1 мільйон 140 тисяч 160 грн. За наші з вами податки утримується чиновник, який, як кажуть, розвиває московський патріархат в області та підтримує партію ОПЗЖ в обласній раді.

Що ж цікавого в доповненні до декларації Підгорного за 2023 рік знайшли журналісти? Придбаний у жовтні 2023 року за 8 тисяч доларів новенький карабін «Blaser R8 Ultimate Silence iC». До слова, з такими карабінами їздять на полювання олігархи…»

«Під час війни і дружина Підгорного – Людмила – їздить на новенькому Mercedes-Benz GLE-Class вартістю за 160 тисяч доларів (6 мільйонів гривень). Для порівняння: це 6 річних зарплат голови облради…»

«Тут варто пригадати, чим саме відзначився за рік на Черкащині Антолій Підгорний за версією українського видання rozsliduvach.info:

  1. Залишив проросійську партію у складі облради: 17 листопада 2023 року під головуванням Підгорного пройшла сесія обласної ради, де обговорювали питання про дострокове припинення повноважень депутатів Черкаської обласної ради від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Голова облради заявив, що він проти того, аби виключити проросійську партію з обласної ради, і сам не голосував проти припинення повноважень депутатів від ОПЗЖ.
  2. Духовним наставником Анатолія Підгорного був керівник Черкаської єпархії УПЦ МП Снігірьов (Феодосій), який зараз знаходиться під арештом. Саме він благословляв Анатолія Підгорного на керування обласною радою. Неодноразово голова облради був помічений на службах свого духовника Феодосія.
  3. Затягував із рішенням про заборону діяльності УПЦ МП в області аж рік. І у підсумку, коли ж все ж таки депутати прийняли це рішення, він за нього не голосував.
  4. Вкладав гроші у будівництво московської церкви в Тальному, виділяв фінансову допомогу з обласного бюджету попу цієї ж церкви.
  5. Залякував поліцією студентів і священників ПЦУ, коли ті хотіли вийти на акцію протесту «Тальнівщина без московського патріархату», аби вони не сміли чіпати московську церкву.
  6. Тримав роками на посаді ще одного любителя руського міра – чиновника-попа, заступника голови Звенигородської районної військової адміністрації Олександра Дубового…»

«Підгорний обіймає посаду голови облради вже четвертий рік, але чомусь його і до війни не хвилювала Тальнівщина, звідки він родом і де його дім. Про це свідчать дороги обласного значення, які ще до війни волали про ремонт: до села Майданецького, Зеленькова, Вишнополя, Мошурова та Поташі. Навіть біля тих сіл, де орендують землі його ж підприємства і розбивають шлях вантажівки, які належать тому ж господарю. Згадаймо, як Тальнівська лікарня опинилась на межі закриття й потребувала допомоги: найперше – обладнання, аби збільшити свою спроможність. Чи прийшов тоді на поміч голова облради? Відповідь очевидна: йому було байдуже, чи буде лікарня на його рідній Тальнівщині… Така ж ситуація зі школами, садочками. Коли вони потребують допомоги, на те Підгорний закриває очі та вуха. Висновки робімо самі: тим, хто вгорі, не чути тих, хто десь там за 145 кілометрів від Черкаської облради…»

Мусимо так чимало цитувати наш місцевий сайт, щоб журналісти «Дзвону» зрозуміли про що йдеться у «ВіЧе». Можна по різному оцінювати написане у даній статті… Але ми не можемо зрозуміти позицію голови облради Підгорного, чому він не відповів на цю публікацію. Все ж таки, наше місцеве видання наводить досить серйозні та аргументовані факти про діяльність голови облради. Невже у Анатолія Вікторовича немає що відповісти на цей шквал критики? Чи він повністю погоджується із всіма аргументами, наведеними у публікації?

Тому і просимо через ваше обласне видання переадресувати наші запитання до голови обласної ради. Будемо вдячні за надану відповідь».

Від редакції. Як ми уже інформували, наше видання відновило практику подачі «народних запитів» від громадян щодо найбільш актуальних, болючих для людей проблем та питань, які їх цікавлять. Із початку повномасштабного вторгнення рашистів в Україну черкащани із зрозумілих причин майже не надсилали свої запити на адресу нашої редакції. Сьогодні ситуація дещо змінилася і, відповідно, потік звернень до нас зростає. Тому на сторінках наших видань ми знову відновлюємо практику подачі «народних запитів», які будемо направляти до відповідних органів центральної та місцевої влади, правоохоронних органів тощо. Адже не рідко лише після суспільного резонансу вдається досягнути результатів та добитись реагування влади та інших структур і організацій на звернення наших громадян.

Звичайно ж, ми беремо на контроль усі подані запити та будемо висвітлювати на сайті «Дзвін.media» і в газеті «Нова молодь Черкащини» відповіді на них.

Отож, адресуємо цей народний запит наших земляків голові обласної ради Анатолію Підгорному та чекаємо відповіді на нього.

До речі, запрошуємо наших читачів до обговорення піднятих у запитах проблем та питань.