Зростання тарифу на електроенергію – вимушений крок через масштабні втрати в енергосистемі після масованих ворожих обстрілів енергетичної інфраструктури. Це дасть змогу запустити ремонтну кампанію щодо відновлення генерації та стимулювати черкащан ощадливо споживати електроенергію.

Про це під час брифінгу щодо енергоситуації на Черкащині розповів в.о. генерального директора ПАТ «Черкасиобленерго» Вадим Яненко.

– Всі розуміють, що піднімати тариф на електроенергію для побутових споживачів потрібно, адже нові тарифи не тільки забезпечать додаткове надходження коштів для відновлення, а й сприятимуть заощадженню споживання, що дуже суттєво допоможе втримувати баланс енергосистеми,– зазначив Вадим Яненко.

Він нагадав, як змінився тариф з 1 червня 2024 року. До 1 червня існував єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів – 2,64 грн/кВт*год. 31 травня Кабмін схвалив рішення про продовження дії положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на учасників ринку електроенергії, згідно з яким встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год.  до 30 квітня 2025 року.

При цьому «нічний тариф» (при встановленому відповідному двозонному лічильнику) складатиме 2,16 грн/кВт*год. Діятиме з 23 до 7 години ранку. Крім того, протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки на рівні 2,64 грн/кВт год, при споживанні ними в цей період до 2000 кВт/год електроенергії на місяць.

За словами Вадима Яненка, при середньому щомісячному споживанні електроенергії в обсязі 170 кВт*год (середнє споживання сім’ї з 3-х осіб – двоє дорослих і одна дитина), платіжка за електроенергію зросте на 285 гривень.

Також він додав, що саме такий тариф згідно розрахунків Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг покриває собівартість виробництва і передачі електроенергії двома державними енергокомпаніями, це «Енергоатом» і «Укргідроенерго».

При підвищенні тарифу за електроенергію держава врахувала і можливість підтримки вразливих верств населення. Про це зауважив під час брифінгу начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Олександр Супряга.

– Урядовою постановою, яка врегульовує питання призначення та виплати житлових субсидій передбачено, що у разі зміни розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги перерахунок житлових субсидій здійснюється без звернення громадян. Тобто одержувачам субсидій не потрібно звертатися до органів пенсійного фонду. Пенсійний фонд автоматично проведе такий перерахунок,- уточнив Олександр Супряга.

Енергетичну ситуацію на Черкащині враховуватимуть і під час підготовки до опалювального сезону, яка вже стартувала. Про підготовку об’єктів критичної інфраструктури до початку опалювального сезону розповів під час брифінгу начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

– Підготовку до опалювального сезону розпочали одразу по завершенню попереднього.  У фокусі уваги – стійкість критичної інфраструктури при можливих викликах, пов’язаних з воєнними діями, – наголосив Ігор Табурець. – Нині розробляємо відповідні плани реагування на випадок надзвичайних ситуацій в тому числі часткового і повного відключення електроенергії. Окреме завдання – забезпечити альтернативними джерелами електроенергії і резервного живлення, необхідною спецтехнікою. Нині в області розвивають також розподілену генерацію електричної енергії. У нас уже діють 10 когенераційних установок, вони комбіновано виробляють тепло й електроенергію. Приватники теж підсилюються в такий спосіб. Ще 11 когенераційних установок готуються до встановлення. Працюємо з партнерами, щоб отримати ще. Наразі Черкаська ОВА активно співпрацює з підприємствами, що мають стратегічне значення для економіки регіону та країни. Спільно шукаємо шляхи оптимізації споживання електроенергії та залучення альтернативних джерел живлення. Ощадливе використання світла вкрай важливе і від населення. Тільки разом і з максимальною відповідальністю від кожного ми зможемо з усім впоратися.