У Шполі розгорівся скандал через вивіску на місцевому магазині, на якій містилася інформація російською мовою. Це помітив житель міста Олексій Пірогов й згодом опублікував допис, пише “Шполяночка+”.

“Скільки ще треба смертей наших Героїв-захисників, щоб наші підприємці і влада виконували закони про державну мову?!” — написав на своїй сторінці Олексій Пірогов.

Також шполянин додав, що зайшов до тієї крамниці і запитав, чому вивіска висвітлюється мовою окупанта, на що у відповідь почув: -“Дайте 2 тис. грн і я зміню”.

Допис Олексія Пірогова зібрав чимало обговорень серед шполян, які також обурються фактом недотримання мовного закону у зовнішній рекламі, різноманітних вивісках на магазинах чи інших спорудах. Люди закликають підприємців уважно ставитися до написів на вітринах.

Журналісти  вирішили перевірити, як зреагували власники магазину на зауваження жителів міста.

У вівторок, 17 вересня, зовнішня вивіска, яка написана російською мовою, вже не підсвічувалась. Продавчиня розповіла, що її вимкнули одразу після отриманих зауважень і вмикати її більше не будуть.

Жінка зазначає, що вона висіла 11 років і ніхто не помічав, хоча війна з росією триває десятий рік.

“Раніше ніхто з покупців на скаржився, лише зараз помітили”, — сказала продавчиня.

Втім, конфліктувати власники магазину ні з ким не збираються, сприйняли з розумінням зауваження шполян і вимкнули підсвітку.

Зазначимо, що стаття 28 закону про мову говорить про те, що уся інформація для загального ознайомлення, тобто зовнішні рекламні вивіски, повинні бути державною мовою.