«А що сталося?», – визираючи у двері запитує в мене одна з пасажирок автобуса «Черкаси – Вінниця», поки водія окупували представники поліції, Укртрансбезпеки та журналісти.

– Звичайна перевірка, – заспокоюю її. Жіночка видихає з полегшенням і схиляється на спинку сидіння.

З понеділка в Україні стартувала масштабна операція «Перевізник». Усе – через чорну п’ятницю на українських дорогах. Так у ЗМІ охрестили 20 липня, коли на трасах країни сталися жахливі аварії із десятками жертв.

На Миколаївщині рейсовий мікроавтобус «Одеса – Гомель» зіштовхнувся з вантажівкою. Водій і четверо пасажирів загинули на місці, а ще 12 з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості госпіталізували до лікарні.

Цього ж дня на Житомирщині рейсовий мікроавтобус зіштовхнувся з вантажівко. У ДТП загинуло 10 осіб (водій та пасажири мікроавтобусу), ще 10 – зазнали травм різного ступеня важкості, пише “Інфоміст”.

Об’єкт №1. Економія на комфорті

Виходимо на «полювання» за порушниками та «нелегалами» у Черкасах. Перший об’єкт – автостанція «Автоекспрес-Черкаси». Поряд лише одна маршрутка «Черкаси-Київ».

– Все нормально. Вчора в Києві трясли, – говорить водій та передає документи на перевірку представнику поліції.

– Перевіряли? – запитує поліцейський.

– Звісно, – каже водій.

– Щось складали? – уточнює.

– За що! – обурливо, але впевнено відповідає кермувальник.

Після цих коротких реплік перевірка продовжується. Експерти оглядають документи.

– У водія обов’язково мають бути дозвільні документи: витяг з дозволу на цю категорію автобуса. Ось наприклад, цей автобус категорії М2. А у витягу зазначено, що дозволено перевозити категорією транспорту М2 починаючи з 2006 року. Цей витяг з дозволу та дозвіл дійсний до 15 листопада 2018 року. Це основний документ, що дає право на здійснення перевезень та обов’язково має бути у водія, – говорить головний спеціаліст відділу державного контролю та нагляду Управління Укртрансбезпеки у Черкаській області Іван Медуха.

Окрім того кермувальник повинен мати при собі посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційні документи на транспортний засіб, схему маршруту, розклад руху тощо.

Протягом доби водій може працювати за кермом не більше 9 годин, безперервно – не більше 4,5 годин. Мінімальна перерва між рейсом має бути 45 хвилин, говорять в Укртрансбезпеці. Контролює дотримання режиму спеціальний пристрій – тахограф.

– Я проглянув його тахокарти. Водій дотримується згідно графіку режиму роботи та відпочинку. Ми маємо право проглядати ці карти за останні 28 днів, – говорить Іван Медуха.

blank

Далі перевіряємо технічний стан і комплектацію транспорту.

– Ми звертаємо увагу на те, чи немає видимих недоліків технічного стану. Наприклад, шини оглядаємо на наявність порізів та інших ушкоджень, залишкова висота протектора має бути не менше 1 міліметра, кріплення коліс, – говорить інспектор відділу безпеки дорожнього руху, старший лейтенант поліції Валерій Прилуцький.

Окрім того перевіряють аптечку та термін придатності препаратів, які вона містить, наявність вогнегасника, знаку аварійної зупинки тощо.

– Недоліків не виявили. Він може спокійно перевозити пасажирів, – робить висновок експерт.

Наш водій Руслан Прибіш возить пасажирів з 2005 року. Каже: вчора перевірку у столиці теж прийшов «на ура». За 13 років водійського стажу в ДТП не потрапляв. Однак бувало, що плани в дорозі ламали технічні несправності.

– Це машина. Тут тобі все нормально, а прийшов час, і щось вийшло з ладу на дорозі. Але це переважно дрібні поломки. Наші машини обслуговуються в автосервісі, там робимо навіть найдрібніші поломки, зокрема заміну масел, – говорить Руслан Прибіш.

Водій спітнів: чи то від спеки, чи то від юрби журналістів та перевіряючих, однак із посмішкою адекватно відповідає на останні питання. Щасливі ж пасажири вже мостяться на свої законні місця до столиці.

За кілька хвилин до станції під’їжджає ще один водій. Цьому щастить менше. Категорія автобуса не відповідає заявленій у дозволі.

– У кожного водія міжобласного маршруту має бути витяг з дозволу. Він засвідчує, яким класом та категорією автобуса має право обслуговувати маршрут перевізник. Фактично використовується автобус категорії М2, а у витязі зазначена категорія М3. Це порушення, – коментує головнийспеціаліст відділу державного контролю та нагляду Управління Укртрансбезпеки.

Чому так стається, експерти пояснюють просто: на конкурсах перевізники заявляють про те, що вони будуть обслуговувати пасажирів комфортнішими та більшими транспортними засобами, а потім возять їх на маленьких спринтерах.

Цей факт працівники Укртрансбезпеки зафіксували та передадуть в Київське управління (за місцем прописки перевізника). Вже там відбудеться розгляд і вирішуватиметься питання про притягнення перевізника до відповідальності. Також у водія виявилась не функціональною аптечка, усі препарати – прострочені.

Об’єкт №2. Полювання на «нелегалів»

Змінюємо локацію. Рухаємося до колишнього КПК на виїзді з Черкас. Інспектори кажуть: саме тут іноді ловлять так званих «нелегалів», які відправляються від автовокзалу, що поблизу аеропорту.

Доводилось ловити «нелегалів» на переважно міжрайонних маршрутах: Черкаси – Корсунь, Черкаси – Звенигородка тощо. У таких випадках саме водій несе відповідальність.

blank

Інспектори складають адміністративний протокол за ч.1 164 КУпАП. Санкція статті передбачає штраф від однієї до двох тисяч неоподаткованих мінімумів (17-34 тис. грн). Такі справи розглядають у суді.

– З початку цього року було складено понад 40 протоколів працівниками Укртрансбезпеки за нелегальне перевезення пасажирів. Усі справи передані до судів. Винесено 6 рішень (штраф у 17 тисяч гривень), станом на зараз є вже одна сплата, – коментує начальник відділу надання адміністративних послуг Управління Укртрансбезпеки в Черкаській області ВолодлимирДмитрук.

За кілька хвилин зупиняємо великий автобус, що рухається за маршрутом Черкаси – Вінниця. Працівники поліції та Укртрансбезпеки представляються і говорять про причину зупинки. Водій адекватно реагує та, навіть не дослуховуючи, говорить:

– Я зрозумів. Бачив по телебаченню, як учора перевіряли автобуси.

blank

У понеділок Олексій Пилипенко віз людей із Вінниці, а у вівторок вже прямує у зворотному напрямку. Переконаний, що такі перевірки дуже потрібні. На питання «чому» відповідає теж коротко:

– Щоб був порядок. Щоб приватників, які за нами їздять, ловили.

У своєму автобусі впевнений: демонструє усі документи, аптечку, вогнегасники. Каже: підтримувати транспорт у належному стані складно, але можливо. Він за кермом з 80-го року минулого століття, тому досвід додає йому впевненості і в собі, і у своєму металевому напарнику.

За півгодини очікування «нелегала» зупинити нам так і не вдається. Жартують, що ,певно, «базарне радіо» спрацювало.

Об’єкт №3. Додаткові сидіння та аптечка «за сімома пакетами»

Щоб не гаяти часу, їдемо на автостанцію, що поблизу залізничного вокзалу. В Укртрансбезпеці запевняють: тут усі автобуси легальні. Однак порушників вистачає і серед них.

По дорозі зупиняємося біля двох водіїв, що вирішили перепочити у тіні. Олександр Брайченко вже вдруге зустрічається із фахівцями з початку тижня. Попереднього дня попався на порушенні правил дорожнього руху. Нам не зізнається:

– То наш секрет, – посміхається до працівників поліції. – Це моя вина, ну порушив. Це машинально так пролетів, через неуважність. Заговорили, зазівав, і таке сталось.

Чоловік з 90-го року за кермом, каже: за цей час порушень не мав до минулого понеділка. З натяків розумію, що водій проїхав на заборонений сигнал світлофору. Говорить, що вже сплатив штраф за це порушення, сума помітна для гаманця чоловіка.

– Тепер буду не гав ловити, а уважніше дивитись на дорогу, – додає.

blank

Олександр Якович переконаний, що такі перевірки дуже потрібні.

– Ви бачите, скільки чесних маршруток! У нас раніше автобусний і тролейбусний парк. А зараз хто хоче, той і возить людей. А потім виявляється, що то ліцензії немає, то водійського посвідчення, а той взагалі п’яним за кермо сідає, – каже водій. – Хоч один тиждень на місяць треба отак активно перевіряти транспорт.

Цього разу обходиться без штрафу. Транспортний засіб у нормі, він спокійно рушає у рейс.

За кілька десятків метрів ще один транспортний засіб. Водій бачить камери та швидко застібає сорочку, переносити спеку та духоту важко навіть у тіні.

Інспектор ретельно оглядає усі документи, перевіряє комплектуючі і йде. Традиційно цікавлюсь: потрібні на думку водія такі перевірки чи ні.

– Аякже, це ж дисциплінує і водія, і перевізника, – каже Сергій Чорний.

Водій недокінця розуміє, що все вже минуло. Як тільки інспектор зникає з горизонту, той нахиляється та шепотом запитує:

– Дєвушка, так у мене все нормально?

– Напевно, протокол же не складають, порушень не виявили, – посміхаючись кажу та бажаю легкої дороги.

Нарешті ми доїжджаємо до автостанції поблизу залізничного вокзалу. Тут транспорт на всякий смак. Підходимо до найближчого «Богдана», в якому помічаємо водія. Все б нічого, якби поліція не нарахувала зайве сидіння у салоні.

blank

– Транспортний засіб, згідно зі свідоцтвом про реєстрацію, має 27 місць, а в наявності – 28. Тобто фактично триває переобладнання ТЗ шляхом встановлення додаткового місця для сидіння. Це і є порушення, – говорить старший інспектор з особливих доручень відділу безпеки дорожнього руху УПП в Черкаській області, капітан поліції Євген Шульга.– Зовні ж транспорт технічно справний.

Водій на питання, хто встановив це додаткове сидіння, відповідає:

– Завод-виробник, – і споглядає на процес складання протоколу.

Штраф у 680 гривень доведеться сплатити саме йому, а не перевізнику.

– Ми не стверджуємо, що саме водій встановив це сидіння, але він несе відповідальність за транспорт, яким керує, – пояснює Євген Шульга.

Вже й не сподівалися оглянути ще одну маршрутку, адже всі водії транспорту, що відстоюється на вокзалі в очікуванні рейсу, десь зникли. Помічаємо за одним із автобусів чоловіка, який, присівши біля транспорту, щось розглядає в телефоні. На питання – чи він водій маршрутки, той відповідає чесним «так» і веде до своєї машини.

blank

Тут ані зайвих сидінь, ані проблем у документах не виявляємо. Натомість потішила аптечка «під сімома пакетами». Спочатку водій дістає її з отвору у дверцятах, потім старанно витирає якоюсь ганчіркою, і ми зрештою бачимо щось у чорному пакеті, зусібіч обмотаному скотчем.

– Нам казали не чіпати, – каже водій та розгублено демонструє річ у пакеті.

– Ми маємо ж якось зрозуміти, що це аптечка. Ви знаєте, що там? – запитує фахівець Укртрансбезпеки.

– Як я можу знати, коли я перший раз при вас її відкриваю, – відповідає чоловік.

Далі справа за малим: водій бере в руки ніж, із зусиллями знімає перший шар пакування, під чорним пакетом – ще кілька. І вже за кілька хвилин дістаємося до таки ж аптечки. А там – повний фарш і все по списку.

blank

– Тепер вільний доступ є. А то, не дай Бог, ще комусь погано стане, то поки її відкрили б, і допомога не потрібна була б, – робить зауваження інспектор.

Зрештою перевірка обійшлася одним зауваженням. Водій каже, що такі перевірки корисні, а вже за півхвилини бідкається, що через інспекторів «пропускає рейс і втрачає зарплату». Та за кілька хвилин помічаємо, що той рушає, під’їжджає до платформи та приймає на борт пасажирів. Тішимось, що свій заробіток водій все ж не втратив.

Результати

У перший день операції «Перевізник» перевірено 16 транспортних засобів, виявлено та задокументовано 4 адміністративні правопорушення.

– Зараз ми перевірили близько 10 автобусів. Виявили одне порушення. Окрім того, колеги в місті виявили ще два, – говорить інспектор відділу безпеки дорожнього руху, старший лейтенант поліції Валерій Прилуцький. – Серед найпоширеніших: неналежний технічний стан та порушення правил дорожнього руху (проїзд на заборонений сигнал світлофора, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки).

За словами експертів, транспортні засоби, що здійснюють пасажироперевезення, мають двічі на рік проходити технічний контроль. Раніше ця проблема була масовою. Нині ж,зазначають, фіксують менше таких випадків.

Увагу звертають не лише на документи, а й загалом на технічний стан. Серед поширених проблем: несправність спідометрів, заблоковані аварійні виходи, неробочі склоочисники, тріщини на лобовому склі.

– Це може суттєво впливати на безпеку руху. Деякі з перерахованих порушень можуть завадити водію правильно оцінити ситуацію на дорозі, що може призвести до поганих наслідків, – говорить фахівець Укртрансбезпеки Іван Медуха.

Також у пріоритеті відомства – перевірка організації перевезень: режим роботи, графік руху, наявність аптечки, вогнегасника тощо. Якщо виявляють порушення, то претензії зазвичай висувають перевізнику.

– Сьогодні по режиму роботи та відпочинку порушень не виявлено, а от у понеділок фіксували такі. Були складені відповідні матеріали, – говорить Медуха.

Водії ж несуть відповідальність за стан транспортного засобу та порушення правил дорожнього руху.

У поліції твердять: водіїв, які не порушують, практично немає.

– Людям притаманно порушувати. Це людський фактор, від цього ніхто незастрахований, – каже Прилуцький.

Обходиться не лише штрафами. За грубіші порушення: кермування у нетверезому стані, ДТПчи порушення технічного стану транспорту двічі за рік, відбирають водійське посвідчення.

Сьогодні поліція та Укртарансбезпека знову на дорогах міста та області. Кажуть: посилено працюватимуть два тижні. Загалом же акція безстрокова, і подібні перевірки відбувалися та триватимуть постійно.