Із 20 травня Кабінет Міністрів України припинив регулювання ціни на газ для теплопостачальних підприємств  і більше не буде фіксувати оптову ціну на газ для теплоелектроцентралей.

Такі зміни передбачають, що підприємства повинні будуть платити за газ за ринковими цінами, до того ж, ще й наперед. Відстрочок оплати за газ і соціальних цін більше не буде. Враховуючи те, що вартість газу по більшості підприємств складає не менше 80% у тарифі на тепло, це може призвести до різкого стрибка тарифів на тепло і гарячу воду. При цьому усю відповідальність за тарифи Уряд хоче перекласти на місцеву владу. Хоча ані міські голови, ані міські ради не мають впливу на цю ситуацію.

Якщо не будуть негайно ухвалені законодавчі зміни, то вже з 1 червня жителі багатьох міст України можуть залишитися без гарячої води. Існує також і ризик зриву опалювального сезону. Адже придбати необхідні обсяги газу за ринковими цінами, до того ж, сплативши за них наперед, теплопостачальні підприємства не зможуть.

Натомість у Черкасах, на відміну від великої кількості міст, ситуація набагато оптимістичніша. Міський голова Анатолій Бондаренко заздалегідь подбав, щоб зміни у законодавстві не відобразилися на комфорті містян. Тож на його доручення директор КПТМ Павло Карась з 1 травня підписав угоду на постачання газу з компанією «Нафтогаз Трейдинг».

«Цього газу нам вистачить для того, щоб нормально працювати до кінця червня. У тарифі в нас закладена вартість газу набагато нижча від теперішньої ціни, яка є на ринку. Ми несемо збитки. На сьогоднішній день ми фактично в збиток продаємо гарячу воду, виконуючи соціальну функцію. Коли держава не вирішить це питання, то або в нас закінчаться гроші, і ми зупинимося, або нам прийдеться підвищувати тариф, або держава зменшить вартість газу. Створюють проблеми і неплатники. Нині рівень проплат жителів Черкас за гаряче водопостачання становить 80%. А за новим законодавством ми маємо здійснювати 100% передоплату за газ. Тож якщо наші абоненти хочуть бути з гарячою водою, їм треба замислитися над платіжною дисципліною», – говорить Павло Карась.

Інше теплопостачальне підприємство міста, ВП «Черкаська ТЕЦ», з 20 травня підписало договір з Товариством з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» на постачання природного газу.

«Зазначені зміни не повинні суттєво вплинути на роботу Черкаської ТЕЦ, зокрема на постачання гарячої води для споживачів Черкаської теплоелектроцентралі. Оскільки основним видом палива для підприємства є вугілля, а частка використання газу на ТЕЦ менша. У зв’язку з цим, на сьогодні тариф на теплову енергію від Черкаської ТЕЦ є в переліку найнижчих в Україні.

У той же час, умови постачання газу, відповідно до умов укладеного договору, не відповідають технічним особливостям роботи ТЕЦ в частині застосування штрафних санкцій за порушення заявлених об’ємів постачання, навіть у випадках своєчасного коригування за ініціативою підприємства. Точно, як вимагає договір, спрогнозувати об’єми споживання газу обладнанням теплоелектроцентралі фактично не можливо, тому для роботи підприємств виробників тепла необхідні інші більш м’які договірні умови. Наразі менеджмент ВП «Черкаська ТЕЦ» ПРАТ «Черкаське хімволокно» веде активні перемовини з трейдером та має намір звертатися щодо вказаних питань до органів влади. Якщо зазначена проблема не буде вирішена, вищезазначене може вплинути на фінансовий стан підприємства, на стабільність його роботи, і як наслідок, призведе до зростання кінцевих тарифів для споживачів ТЕЦ.

Коливання ціни на газ відчутне для підприємства, але суттєвого впливу на процес надання послуг не повинне відбутися. Наголошуємо, що підготовка до наступного опалювального сезону відбувається у штатному режимі. Ризиків щодо початку опалювального періоду немає», – інформують у Черкаській ТЕЦ.

З 21 травня значна кількість міст України зупинила гаряче водопостачання. Зокрема, без комунального блага залишилися жителі Луцька, Вінниці, Чернігова, Кременчука та ін.

«Уряд позбавляє громади гарячої води і веде до чергового підвищення тарифів. У Черкасах ситуація поки що контрольована. Сподіваюся, що невтішні прогнози не справдяться, і Верховна Рада ухвалить законопроєкт, запропонований Асоціацією міст України.  Відповідні зміни повинні покращити врегулювання кредиторської заборгованості підприємств теплокомуненерго перед енергопостачальними компаніями і розблокувати підготовку громад до наступного опалювального сезону. Через непродуману тарифну політику не мають страждати прості люди!», – підкреслює міський голова Анатолій Бондаренко.