Майже щотижня патрульні отримують повідомлення про зникнення дітей. Найчастіше вони йдуть ночувати до друзів, іноді просто блукають вулицями або вештаються в розважально-торгівельних закладах. Зазвичай, юних мандрівників вдається повернути стривоженим батькам вже через 1-2 години від початку пошуків. Але, за такими тривожними повідомленнями про зникнення дитини, стоїть трагедія кожної сім`ї.

Кілька порад про те, як не загубити своє чадо та як діяти, коли ситуація вже має місце, дали у патрульній поліції Черкаської області..

Як правило, найчастіше діти губляться в тих місцях, де є велике скупчення людей— на міських святах, в торгових центрах, парках відпочинку, на вокзалах. Бо, як правило, в цих місцях увага дорослого розсіяна — її доводиться концентрувати ще на якихось діях — вибір товару, його оплата на касі тощо. Тоді, поки мама не баче, малі відправляються досліджувати територію. Далі паніка — зникла дитина!

Часто багато дітей спеціально тікають від мами, варто тій лише випустити руку малюка зі своєї. Для дитини все це — лише кумедна і захоплююча гра. Проте, ця безневинна витівка коштує нервів — як ваших, так і дитячих, адже малюк неодмінно злякається, усвідомивши, що загубився.

У більшості випадків цих неприємностей можна уникнути, потрібно тільки прийняти певні міри безпеки.

– Найпростіше — в місцях великого скупчення людей міцно тримайте дитину за руку, або навіть несіть її на руках.
– У торгових центрах і супермаркетах непоганим варіантом стане посадити дитину на спеціальне сидіння в продуктовому візку. Як правило, діткам дуже подобається такий спосіб пересування, та й шансів втекти від батьків, або просто заблукати, у них не залишиться.
– Обов’язково подбайте про те, щоб і ваша дитина вивчила напам’ять своє прізвище, ім’я і вік. Для цього регулярно промовляйте їх уголос разом з дитиною. Також, на всяк випадок прикріпіть до одягу дитини візитку з вашими контактними даними.
– Якщо ваша дитина достатньо доросла, ретельно відпрацюйте план дій коли загубилися. Це допоможе не запанікувати і прийняти вірне рішення — адже паніка далеко не найкращий помічник.
-Домовтеся з дитиною про те, що в разі, якщо заблукаєте, відразу ж підете в попередньо домовлене місце. Такими місцями можуть стати каси, фонтани та інші помітні об’єкти.
– Поясніть дитині, що вона завжди може звернутися за допомогою до людини у формі — поліцейського, касира, охоронця, лікаря, продавця.
Це допоможе уникнути небажаної зустрічі з людьми, у яких можуть бути погані наміри щодо загубленої дитини.

Ще одна категорія людей, до яких дитина може безбоязно звернутися — це батьки з маленькими дітьми, наприклад, на дитячому майданчику. Повірте, жодна мама не залишить в біді дитину, навіть чужу.

Закликаємо батьків бути пильними і стежити за своїми дітьми під час прогулянок, за можливості зустрічати їх зі школи, а в разі їх пропажі негайно повідомляти до поліції за спецномером 102!