Учора під час програми “Право на владу” на “1+1” кандидат в мери Черкас Віктор Євпак заявив, що немає жодних офшорних компаній. І збрехав, бо як писало інтернет-видання “Кропива” ще 10 днів тому – такі компанії в нього є. Ось матеріал цього видання.

Кандидат на посаду міського голови Черкас, від партії “Голос”, Віктор Євпак, для ведення бізнесу використовує офшорні юрисдикції.

Про це свідчать дані реєстру підприємств штату Вайомінг (США) та Великобританії.

Віктор Євпак позиціонується як керівник ІТ-проекту eKreative. Однак жодної такої компанії в Україні, згідно державного реєстру, не зареєстровано. Натомість Євпак є ФОПом та засновником двох громадських організацій.

Однак компанії співзвучні з назвою ІТ-проекту eKreative є за кордоном — Ekreative LLC зареєстована в штаті Вайомінг, США та Ekreative LLP зареєстована у Великобританії.

Компанія Ekreative LLC зареєстована в штаті Вайомінг і провадить свою діяльність з 2014 року. Форма LLC – це аналог товариства з обмеженою відповідальністю. Особливості оподаткування штату Вайомінг полягають в тому, що якщо компанія зареєстрована нерезидентами США, то вона не повинна сплачувати податки в США якщо не отримує доходи на їхній території. Також не є обов’язковим фіксування даних про акціонерів корпорацій у державних реєстрах. Подання відомостей щодо реального власника не вимагається. Євпак фігурує в поданні звітності компанії, зокрема за його підписом подано звіт за 2018 рік.

Компанія Ekreative LLP зареєстрована у Великобританії і здійснює свою діяльність з 2016 року. Форма LLP дозволяє не платити податок на прибуток. Однак партнери товариства мають сплачувати податок на прибуток в країнах де вони є податковими резидентами. Щоб була можливість уникнути оподаткування повністю, в якості партнерів товариства використовуються офшорні компанії з класичних офшорних юрисдикцій.

Партнером для Ekreative LLP виступала Carib Capital Investments (Cci) Limited, що зареєстрована в місті Кастрі — столиці острівної держави Сент-Люсія в Карибському басейні. Однак Великобританія зобов’язала розкрити справжніх власників фірм. Тому з’явилися повідомлення осіб зі значним контролем в Компанії Ekreative LLP – це Віктор Євпак, його дружина Кароліна та ще один бізнес-партнер.