Провина за транспортний колапс у місті Черкаси покладається на виконавчий орган Черкаської міської ради та особисто на міського голову Анатолія Бондаренка.

Чому саме з неділі, 11 листопада, почався транспортний колапс у місті Черкаси? Приводи три: образливий щодо перевізників виступ заступника міського голови Черкас Юрія Ботнара, потім його безапеляційна вимога до перевізників, що пролунала на нараді із у п’ятницю, додатково, окрім наявних пільгових категорій, безкоштовно перевозити ще і школярів та пенсіонерів.

При цьому слід зазначити, що за час «новітньої влади» в Черкасах, за останньої три роки перевізники сумлінно здійснювали перевезення пільгових категорій, які визначені законом та за надану соціальну послугу не те, що не отримали ані копійки відшкодувань, а, за завіреннями міської влади, остання навіть не має наміру це здійснювати.

А варто нагадати, що згідно із законом перевізник може бути залучений  уповноваженим органом виконавчої влади органу місцевого самоврядування до виконання перевезень на території міста виключно на підставі договору, у якому має бути умова про перевезення пільгових категорій пасажирів із подальшою компенсацією такої соціальної послуги.

Також згідно статті 10 Закону України «Про автомобільний транспорт» тарифна політика на автомобільному транспорті має задовольняти підприємницький інтерес. Кабмін розробив і Методику, яка визначає механізм формування таких тарифів. Нею передбачено, що перегляд рівня тарифів повинен здійснюватись у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, в тому числі в разі зміни вартості палива більш ніж на 10 %.

У березні 2016 року ДП «ЧАРЗ-АВТО» разом з іншими перевізиками Черкас (ПАТ «Черкасиавтотранс», ПП «Еліт-транс», ПП «Медіт-сервіс», ТОВ «Авто-ТЮЛ», ФОП Копієвський П.Й., ФОП Копієвський Є.П., ФОП Кондаков, ФОП Сінельник) звернулись до виконавого комітету  з проханням підвищити тариф на перевезення пасажирів до 4 грн. Розглянувши це звернення  виконком прийняв рішення встановити такий тариф.

Однак з часу, коли зазначеним рішенням ВК ЧМР було встановлено зазначений тариф,  знову відбулися суттєві зміни умов виробничої діяльності, оскільки: прожитковий мінімум із січня 2017 року зріс із 1600 грн. до 1762 грн. на 1 січня 2018 р., а з 1 грудня буде встановлений в розмірі 1921 грн.; зросла мінімальна заробітна плата до 3723 грн.; ціна дизельного палива станом на жовтень вже складає в середньому на рівні 31,96грн.; станом на жовтень курс долара США становить 28,21 грн., що також спричиняє ріст цін на запасні частини і витратні матеріали для ремонту і обслуговування рухомого складу автобусів.

Тому перевізники знову звернулося до виконкому щодо встановлення тарифу на рівні 5 грн..

Однак 27 лютого 2018 року члени Виконавчого комітету Черкаської міської ради проголосували за те, щоб зняти з порядку денного розгляд проекту рішення “Про встановлення тарифу на проїзд у міському пасажирському транспорті м. Черкаси”  і по сьогодні дане рішення на розгляд виконкому не подавалося.

Саме тому перевізники, витративши всі намагання домовитись із міським головою та очолюваним ним виконавчим комітетом, пішли на радикальні міри: звернулись до суду щодо визнання бездіяльності міського голови неправомірною та зупинили свою діяльність.

Слід зазначити, що прийняття рішення, організація та проведення конкурсу щодо укладання договорів, за відсутності спорів, щодо їх проведення, триває не менше 2-3 місяців, тож «запустити дешеві перевезення» у місті Черкаси (навіть за тарифом у 5 грн.) – не реально, як мінімум, до Різдвяних свят.

Більш швидким варіантом вирішення проблеми є створення (на місті традиційних регулярних перевезень) маршрутних таксі. Проте за таких обставин ціни перевізників відпускаються  «у вільне плавання»…

Тож міська влада своєю «принциповою позицією» щодо перевізників дотягнула до ситуації, коли з варіантів залишились або погані, або дуже погані…

blankАдвокат Валерій Макеєв, Адвокатське бюро Валерія Макеєва