Тварин у черкаському зоопарку почали переводити на осінньо-зимове “меню”. Їм дають менше фруктів та овочів, а більше — м’яса та каш. При цьому у звіринці є “голодний” день, однак він — не для всіх, розповіла Суспільному завідувачка відділу ссавців Лідія Осадча.

Ранок доглядальниці за тваринами — пані Людмили — починається із приготування сніданку для своїх підопічних:

“Мавпочкам, лемурам, мангустам, фенькам — всім моїм гаврикам. Зранку у них овочі, фрукти, зокрема, банани, яєшня, сир із фруктами”.

Хоча раціон тварин змінився з літнього на осінній, режим харчування залишився таким, як і був влітку, додала доглядальниця:

“Приблизно в один і той же часкщо немає ніякої такої авральної роботи, що її потрібно тільки зранку зробити. Тому що у нас є тварини, які агресивні трошки і до них, коли більше людей, краще не заходити взагалі”.

Разом зі зміною меню, поповнюють запаси необхідної провізії на три місяці:

“М’ясо ми заготовлюємо на два-три місяці. Багато не беремо, бо є термін придатності. Хоч воно і морожене, але все одно. Даємо м’ясо на кістці. А ще рибу, зараз це карась. Буває короп, але найкраще їдять саме карасів”.

Зі зниженням температури м’яса та риби тваринам почали давати більше, зазначила завідувачка складу Олена Кукса.

Рибне меню, додала вона, урізноманітнюють не лише замороженою рибою, а й живою — коропами та карасями:

“Риба і морожена, і свіжа. Але свіжої риби ми багато не заготовляємо. Ловимо коли 20-30, коли сотню кілограмів. Для цього у нас є невеличкий басейн. Якщо її більше, ніж на кілька днів, то ми назад у басейн скидаємо”.

Не годують нині мешканців звіринцю й зеленою травою. Натомість дають сіно. На зиму його запасли одинадцять тонн, розповіла завідувачка відділу ссавців Лідія Осадча. Це на дві тонни більше, ніж торік. Це через те, що очікують на поповнення самиці зубра. Нині укомплектовують склад із зерновими.

Овочі завозять в останню чергу:

“У кінці жовтня — на початку листопада, коли почнуться холоди, і їх почнуть прибирати з полів”.

До середини листопада тварин повністю переведуть на осінньо-зимове меню.

Також у зоопарку є “голодний день”, зазначила пані Лідія:

“Неділя — це голодний день, протягом усього року. Це якщо немає сильного пониження температури. Є старі тварини або ті, які мають дітей. У них “голодних” днів немає. Навпаки, збільшується кількість м’яса — на обігрів та витрату енергії”.

Через зниження температури повітря деякі тварини вже готуються до сплячки. Наприклад, самка степового бабака:

“Вона дуже довго спить — шість місяців. У цьому році заснула на місяць раніше. І ведмеді ляжуть у сплячку. Зараз вони мають підвищену нажировку — це і м’ясо, і хліб з повидлом, і варення, і фрукти та овочі по сезону. А ще — каші, риба. Вони нажировуються і ляжуть у сплячку”.

Водночас деяких тварин починають переводити у внутрішні вольєри, зазначила завідувачка відділу ссавців:

“Будемо вмикати обігрів, штучно тримати підвищену температуру, щоб їм було комфортно і тепло”.