За кілька годин зливи затопило село Сунки на Смілянщині. Городи опинилися під метровим шаром води, а єдину дорогу, яка веде в село, просто змили потоки. Люди чотири дні жили в повній ізоляції, чекали, доки висохне багнюка, а от автівки сюди заїхати досі не можуть, адже вода вимила півтораметрові ями, повідомляє “5 канал”.

На городі – по коліна води та багнюки. Помідори плавають, а картоплю накрило шаром болота. Жителька села Сунки Аліна Рудешко бідкається, що залишилася без урожаю.

Потоки змивали на своєму шляху городину, а каміння з дороги занесли у приватні двори. Після дощу наприкінці минулого тижня вода текла з полів через ліс, поверх стічної труби та каналів.

“І в погребі була (вода – 5.UA), і в сараї була, у сарай побігло, а на городі попримулювало он буряки. Сидимо в хаті, поки підсохне, як же ми будемо ходити”, – зазначає місцева жителька Ніна Ротенко.

Збитки від великої води не лише на городах. У Сунках плавали автівки, худоба, птиця та навіть вулики.

“Хвороби бджіл будуть, бо волога є, то гнилець, та й вулики вже пропадуть, бо набралися вологою”, – пояснює житель села Едуард Рудешко.

Півтораметрові канави вимила дощова вода за кілька годин, і тепер дорога до села Сунки перетворилася на купи каміння та багнюки.

Без хліба та води місцеві сиділи 4 дні – чекали, доки підсохне багнюка на дорозі, щоб хоч пішки дійти до крамниці. Тепер кілометр дороги, яка вкрилася канавами та вирвами, забирає 40 хвилин. Автівкою тут і досі не проїдеш.

“По цій дорозі ми заміряли вирви, що вода зробила, – то найглибша 2 метри 43 см від поверхні. Для того щоб оцю яму засипати – то треба близько 15 КАМазів ґрунту”, – розповів місцевий житель Сергій Тимофіїв.

На відновлення доріг знадобиться не менше мільйона. Їх сільська влада проситиме у підприємців та в райадміністрації.

Чиновники кажуть, що причина лиха не лише у зливі, а у відсутності водовідвідних каналів на полях.

“Треба дамбування зробити полів, поля дамбувалися в 90-х роках, це була державна програма, зараз нікому воно не потрібне, треба відвід зробити, куди вода буде йти”, – пояснює сільський голова Володимир Дорошенко.

Районні чиновники кажуть, що під загрозою підтоплення 10 сіл. Дренажна система не діє вже зо два десятки років, а побудувати нову – не було коштів.

“Зберемо товаровиробників і будемо розв’язувати ці питання. Щоб товаровиробники звернули на це увагу і зробили водовідвідні канали, насипи”, – каже начальник відділу Агропромислового розвитку Смілянської РДА Степан Косенко.

Щоб викопати дренажні рови, чиновники дають землевласникам кілька тижнів. А відбудувати дорогу обіцяють за кілька днів.