Уже менше року залишилося до проведення чергових парламентських виборів. Наша редакція започаткувала серію редакційних опитувань серед читачів на тему: якби вибори до Верховної Ради відбувалися сьогодні, за кого б вони проголосували по округах, які розміщені на території нашої області. Нагадаємо, що нині на Черкащині є сім таких виборчих округів, де останні вибори відбулися у жовтні 2014 року.

Отож, останні три тижні черкащани відповідали на питання: якби вибори до парламенту відбувалися сьогодні, за кого б вони проголосували по округу № 200? А в цей виборчий округ входять: місто Умань, Христинівський, Монастирищенський та Уманський райони. На минулих парламентських виборах із великим відривом від конкурентів тут переміг Антон Яценко.

Звичайно ж, наше редакційне опитування не є репрезентативним, тобто не має чіткої соціологічної складової. Та, попри це, показує певні суспільні настрої серед черкащан, які, відповідно, читають наше видання.

Від так, в останньому опитуванні, яке стосувалося саме 200-го округу, взяли участь більше чотирьохсот респондентів.  В редакційну анкету ми включили прізвища можливих кандидатів, які уже сьогодні фактично розпочали виборчу кампанію на окрузі або певним чином пов’язані з ним.

Як показують результати нашого редакційного соцдослідження, підтримка нині діючого нардепа від цього округу Антона Яценка залишається такою ж стабільно високою. Але, коли раніше у нього фактично не було конкурентів, то нині згідно нашого опитування у нього може з’явитися серйозний опонент. Так, майже 100 голосів із 411 наші читачі віддали депутату обласної ради, керівнику фракції Радикальної партії в облраді Олегу Баштану. До речі, пан Баштан обирався до обласної ради по Христинівському району, де отримав чи не найкращий результат серед усіх кандидатів. І сьогодні він досить потужно працює не тільки на своєму окрузі, а й по всьому Уманському кущу.

Третє місце у редакційному опитуванні посів Ігор Ліпкан, директор із ЗЕЗ ПАТ «Уманьферммаш» (14%, 59 Голосів). Прізвіще Ліпкан добре відоме як в Умані, так і далеко за його межами. Анатолій Васильович Ліпкан, батько пана Ігоря, уже тривалий час очолює це потужне підприємство, двічі обирався депутатом обласної ради…

Четверту позицію серед тих, хто взяв участь у редакційному опитуванні, посів Андрій Дикун, голова ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» (9% голосів). До речі, пан Дикун уже пробував свої сили на парламентських виборах по цьому округу і в 2012, і у 2014 роках. Тоді він значно відстав від переможця – Антона Яценка, але своїх симпатиків здобув і, скоріше за все, буде балотуватися по округу і в наступному році.

Всього на один голос від нього відстав Микола Наконечний, міський голова Христинівки. Нагадаємо, що його батько, Микола Петрович Наконечний (нині покійний), брав участь у виборчих перегонах на цьому окрузі у 2012 році і здобув тоді друге місце. До речі, Микола Петрович на час виборів також посідав посаду Христинівського міського голови…

А от нинішній мер Умані Олександр Цебрій у нашому редакційному опитуванні отримав 8% голосів. На 2 відс. менше у Максима Полякова, нині діючого народного депутата, який пройшов до парламенту за списками «Народного фронту». До речі, на виборах до Верховної Ради у 2012 році він балотувався по 200-у округу і посів тоді третє місце.

Микола Орендарчук, голова Монастирищенської райради та Людмила Кирилюк, секретар Уманської міськради із результатом у 5% замкнули рейтинг нашого редакційного опитування.

Яків Немирів