КЗ «Корсунь-Шевченківський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр «Надія» Черкаської обласної ради 9 лютого оголосив спрощену закупівлю риби очікуваною вартістю 128 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть «Наші гроші».

Інтернат хоче купити 1,5 т замороженого хека у вигляді випотрошених тушок без голови, фасованого у гофровані коробки по 10 кілограм, за очікуваною ціною 85 грн. за кілограм.

Тендерна документація вимагає від учасників надати копію документу про те, що їхня уповноважена особа володіє українською мовою. Він має бути виданий підприємством, установою, закладом чи організацією, уповноваженими на перевірку таких знань. Разом із документом вимагається надати ліцензію або свідоцтво тієї організації, яка його видала.

Цю вимогу пояснили тим, що тендерна документація замовника та тендерна пропозиція учасника складаються українською мовою, і визначальним є текст українською мовою.

Подібну вимогу вдалося знайти на нещодавніх відкритих торгах Луганського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України щодо газу, відмінених через нестачу учасників. Однак навіть там вимагалась лише сама копія документу про володіння державною мовою без ліцензії або свідоцтва організації, яка його видала.

Інтернат зазначив, що відсутність запитань або уточнень щодо вимог документації від учасників означатиме, що учасники повністю усвідомлюють зміст документації та його вимоги. І раптом додав, що треба надати ще й довільний документ про ознайомлення із документацією та погодженням із викладеними у ній умовами проведення закупівлі.

Період уточнень сплив 15 лютого. Принаймні один потенційний учасник тендеру не встиг поскаржитись замовнику на вимогу стосовно документу про володіння державною мовою.

На попередніх тендерах інтернату по рибі такої вимоги не було (2020, 2019, 2018 роки).