Із простороченням усіх можливих термінів Міністерство культури таки надало відповідь на інформаційний запит “Дзвону” щодо житлового будиноку пристава Табачнікова (Особняк Вацлава Кринського) по вулиці Байди Вишневецького, 2, у Черкасах. 

Нагадаємо, 5 квітня Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА переможно повідомило, що історичний об’єкт за адресою Байди Вишневецького, 2 додали до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Журналісти “Дзвону” вирішили перевірити, чи справді вказана будівля внесена до відповідного реєстру, адже туди не внесено жодної черкаської пам’ятки, навіть такі всесвітньовідомі, як Блакитний палац Владислава Городецького чи його ж творіння – приміщення ЦДЮТ, будинок Щербини чи приміщення музичної школи №1 ім. Лисенка. Тож виглядало малоімовірним, що саме особняк Кринського потрапив у списки першим. Журналісти направили інформаційний запит до Мінкульту, щоб таки з’ясувати ситуацію, і документ було зареєстровано 7 квітня.

Міністерство відповіло лише вчора, і у документі зазначено, що згідно із наказом № 228 від 26 березня 2021 року житловий будинок пристава Табачнікова (Особняк Вацлава Кринського) внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України з охоронним номером 4603-Чк.

Також у відповіді зазначається, що на момент підготовки вказаної відповіді на наш запит протягом 2018-2021 років надійшло лише одне подання (лист Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації від 08.02.2021 № 2713/02/01-01-07) для включення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України по Черкаській області. Тобто всі інші згадувані нами пам’ятки для внесення у відповідні реєстри управлінням культури Черкаської ОДА навіть не подавались.

Втім, далі – ще цікавіше. На сайті Міністерства культури ми так і не знайшли відповідного наказу, про який ідеться. В управлінні культури Черкаської ОДА його копію нам також не надали. Також ми не побачили відповідного запису щодо будинку Кринського у названому реєстрі. Більше того, вказанай на відповіді на наш запит QR-код – не читається.

Тож занесено чи не занесено вказаний будинок у реєстр, так і не ясно. Ну, і залишається також незнятою проблема – чому управління культури Черкаської ОДА не подає до Мінкульту більш цінні і значущі черкаські пам’ятки? Бо від цієї невизначеності, як ми вже писали не один раз, ті ж чиновники ОДА забороняють проводити в приміщеннях ремонти, без яких будівлі руйнуються, хоч кошти на ці роботи черкаська міська влада виділяє регулярно.

Частково відповідь на останнє питання може бути в тому, що скандальний будинок за адресою Байди Вишневецького, 2, у Черкасах став об’єктом боротьби лише після того, як на його місці зібралась звести багатоповерхівку відома (і багата!) фірма. Бо до вказаного моменту будівля перебувала у приватній власності, тихо розвалювалась і зрештою була визнана аварійною. І зрозуміло, що всі ці роки жодних публічних протестів і вимог її зберегти ніхто не чув. Тож складається враження, що дехто просто намагаєся “збити” із будівельників “відступне”, а до процесу “долучились” і чиновники ОДА. Можливо, саме тому на сайті Мінкульту щодо вказаної будівлі немає жодного документального сліду: щоб завжди можна було відмотати ситуацію до вихідної точки? По більшості інших пам’яток такий “шантаж” неможливий, бо там роботи можуть виконуватись лише за бюджетні гроші, тому вони, мабуть, і “не цікаві” у названому контексті…