Президент Міжнародного трибуналу з морського права призначив дати слухань у справі військовополонених моряків з Черкащини. Про це пише “ВиЧЕрпно” із посиланням на сторінку у «Фейсбук» заступниці голови Міністерства закордонних справ України Олени Зеркаль.

– Президент Міжнародного трибуналу з морського права визначив дати слухань у справі щодо застосування тимчасових заходів до Російської Федерації щодо порушення імунітетів трьох українських військово-морських кораблів та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів. Публічні слухання відбудуться 10-11 травня 2019 року, — йдеться у дописі.

Зазначимо, що 16 квітня Україна направила запит до Трибуналу з приводу імунітету трьох українських кораблів та 24 військових моряків на борту, який захопила Російська Федерація.

У своєму запиті Україна посилається на міжнародне право, згідно з яким судна та моряки не можуть бути захоплені чи піддаватись судочинству.

Процедурний наказ буде оприлюднено на сайті Трибуналу.

Нагадаємо, що Лефортовський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою полоненому моряку з Черкащини Владиславу Костишину та ще трьом морякам Володимиру Лисовому, Віктору Безпальченку та Володимиру Варимезу.

Упродовж 8-годинного судового засідання адвокатам вдалося виконати майже все, що було заплановано — використати документів і роз’яснити суду доцільність їх залучення. Підзахисним вдалося довести, що дух військових моряків не зломити.

Зазначимо, що батько моряка з Черкащини розповів про сина, який перебуває в полоні.

151-й день полону — саме стільки в Москві перебувають в полоні 24 українські моряки, яких біля Керченської протоки захопили росіяни. 23-річний капітан буксира «Яни Капу» Олег Мельничук, який родом зі Сміли, єдиний в російському суді попросив про українського перекладача. Батько полоненого моряка рішенням сина зовсім не здивований.