Складну ситуацію, яка склалася в Черкаській області з забезпеченням хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну, можна розв’язати із залученням коштів місцевих бюджетів.

Про це під час нещодавньої координаційної наради заявила заступник начальника управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Лариса Кошова, пише “Прочерк”.

– На сьогодні в області склалася складна ситуація щодо стану забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів, хворих на цукровий діабет, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2014 року № 73, – зазначила Лариса Миколаївна. – Цукровий діабет є однією з найважливіших медико-соціальних проблем. Пацієнти, хворі на інсулінозалежний цукровий діабет, потребують постійного прийому життєво необхідного препарату – інсуліну.

Наразі на Черкащині зареєстровано 48,7 тис. пацієнтів, хворих на цукровий діабет, з них інсулінозалежними є 9 тис. осіб (в тому числі 228 дітей).

В області у 2018 році для забезпечення препаратами інсуліну виділено цільових видатків у розмірі 37,9 млн грн, у тому числі за рахунок медичної субвенції – 28,5 млн грн, коштів місцевих бюджетів – 9,4 млн грн. Але цього замало. Ще потрібно близько 30 млн грн.

Як зазначив заступник голови ОДА Сергій Овчаренко, обласна державна адміністрація спрямувала листи до Міністерства охорони здоров’я щодо необхідності виділення додаткових коштів для забезпечення цільових видатків на цукровий діабет.

Разом з тим, за словами Лариси Кошової, Міністерство охорони здоров’я України наголошує на тому, що зміна моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів створила умови для позитивної динаміки надходжень до таких бюджетів. Зростання дохідної частини місцевих бюджетів в умовах повної бюджетної самостійності передбачає підвищення ролі та відповідальності місцевих органів влади за ефективне управління ресурсами місцевих бюджетів. Таким чином, порушене питання має вирішуватися відповідними місцевими органами за рахунок місцевих бюджетів або та рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Лариса Миколаївна наголосила, що коштів медичної субвенції, що надходить від держави, недостатньо для забезпечення потреби в інсуліні.

– Сподіваюся на розуміння, підтримку та активну позицію місцевої влади щодо забезпечення препаратами інсуліну жителів своїх міст та районів, оскільки тільки сумісними зусиллями ми зможемо досягти позитивних результатів, – підсумувала Лариса Кошова.