Процедури із закупівлі 243 кисневих концентраторів тривають на Черкащині. На це держава спрямувала 17 млн грн. Киснем насамперед обладнають лікарні, де приймають пацієнтів з підтвердженими випадками коронавірусної інфекції. На цьому наголосила заступниця очільника області Лариса Кошова.

Нині на Черкащині визначені для лікування пацієнтів з COVID-19 вісімнадцять лікарень. Тут діють 647 ліжок. Однак варто зауважити, що не до всі ці ліжка підключені до кисню. А лише ліжка з такою особливістю можна вважати такими, які придатні для лікування коронавірусних хворих. Всі решта – просто для «лежання» без можливості повноцінного лікування. Наразі ж, як звітують чиновники, забезпеченість кисневою підтримкою складає 63,5 %.

Однак в ОДА наголошують, що лише за жовтень кількість ліжкомісць в області збільшили на 133, включивши до переліку лікарень першої хвилі 6 медзакладів. Наразі підписання договорів з НСЗУ чекає Уманська центральна районна лікарня. Загалом по області завантаженість ліжок становить 58,7%.

– Нині ми активно проводимо роботу із забезпечення ліжок киснем, – зазначила Лариса Кошова. – На це ми отримали 17 млн грн субвенції з державного бюджету. Ці кошти розподілені і вже зараз проводимо заходи із закупівлі. 243 кисневих концентратори. У перспективі маємо завдання від профільного міністерства розширити ліжковий фонд для прийому пацієнтів з ковід. Тобто передбачити під лікування хворих на коронавірус 30% всього ліжкового фонду Черкащини. Ці ліжка також маємо забезпечити киснем. Тож ми вже направили до МОЗу заявку на додаткову закупівлю кисневих концентраторів.

Також заступниця наголосила, що госпіталізують лише тих пацієнтів, хто має для цього показання.

– Госпіталізувати ми можемо пацієнтів у середньому та тяжкому стані, які потребують кисневої підтримки, – наголосила вона. – Пацієнти з температурою до 38 градусів без утрудненого дихання можуть лікуватися вдома під наглядом сімейного лікаря. Натомість спостерігаємо, що громадяни самовільно проходять комп’ютерну томографію, наражаючи себе на додаткове рентгенологічне навантаження. Отримавши результати, починають панікувати, викликають екстрену допомогу, навантажуючи додатково ще й цю службу. Насамперед же вони мали б звернутися за консультацією до свого сімейного лікаря, який уже визначив би необхідне лікування.