У селі Деньги Золотоніського району, де господарює фермер із Бельгії Том Ван Гоі, набирає обертів конфлікт за паї. Як стало відомо нашому виданню із власних джерел, іноземець нібито звернувся до кількох ультра-правих громадських об’єднань Черкаської області, щоб спробувати найняти «бойовиків», які б допомогли йому «втихомирити» селян, що збунтувались і забрали в нього свої земельні наділи.

Нагадаємо, Кілька землевласників, яких обурила менера ведення бізнесу бельгійця, забрали у нього свої паї і передали новому орендарю. Селян не влаштовувало, що Ван Гоі переорав 12 безцінних скіфських курганів, щороку загиджує гнилою картоплею, відходами із своєї сортувальної лінії, поля, а потім гнилизну приорює, що він без відповідних дозволів викачує артезіанську воду для поливу картопляних масивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Золотоніщині фермер так “дістав” селян, що вони відгородили свої паї… бетонними кілками

Оскілька за все це, попри порушену низку кримінальних проваджень, іноземець якимсь дивом так і не поніс жодної відповідальності, пайовики-бунтівники для перестраховки відгородили свою землю бетонними опорами: бо якщо Ван Гою закон не писаний, то він може легко «забути», що паї вже не в нього в оренді, і продовжувати їх обробляти. Тим більше, що знаходяться вони на його «стратегічному» полі – там, де він вирощує свою картоплю.

У той же час Том Ван Гоі здійняв ґвалт, що ті опори заважають йому поливати поля спеціалізованою технікою. І тепер нібито обдумує варінт щодо залучення якихось «зелених чоловічків», щоб ті стовпи викопати. Звісно, оскільки подібна «спецоперація» знаходиться далеко за межами законності і відверто попахує рейдерством, подейкують, за її виконання обіцяють великі гроші.

Втім, на скільки нам відомо, поки що жодна із черкаських організацій на такий кримінал не погодилась. Зате ситуацією надзвичайно зацікавилась обласна прокуратура, і, як інформують правоохоронні джерела, нібито цього тижня запрошує Тома Ван Гоі на профілактичну бесіду до правоохоронців.

Варвара Горова