Національна служба здоров’я України (НСЗУ) буде укладати договори із чітко визначеними медзакладами, які відповідають усім вимогам для проведення вакцинації від COVID-19, та сплачуватиме їм за надані послуги. Це передбачено в Програмі медичних гарантій на 2021 рік окремим пакетом вакцинації від COVID-19. Про це інформує пресслужба ОДА.

У перший місяць для забезпечення готовності до проведення вакцинації роботи НСЗУ виплачуватиме 8 тис. грн на одну мобільну команду медиків. Гроші підуть на закупівлю необхідних розхідних матеріалів та засобів індивідуального захисту.

Далі медичний заклад отримуватиме доплату за фактичну кількість провакцинованих осіб — 25 грн за першу дозу введеної вакцини і 60 грн за другу. Дані про вакцинацію будуть вноситися до електронної системи охорони здоров’я й тільки на підставі цієї інформації НСЗУ оплачуватиме фактично надані послуги.

Нагадаємо, що на першому етапі вакцинації сформовані мобільні бригади з вакцинації від COVID-19. Мобільна бригада має складатися щонайменше з одного лікаря та двох медичних сестер чи медичних братів, додатково рекомендується залучати особу, яка буде вносити дані в електронну систему охорони здоров’я та/або водія за потреби.

Щоб укласти договір на пакет вакцинації з НСЗУ, медичний заклад має відповідати таким вимогам:

входити у визначений перелік керівника робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації через розповсюдження COVID-19;
забезпечити дотримання холодового ланцюга при транспортуванні і зберіганні вакцин;
мати оснащене місце для проведення вакцинації від COVID-19 відповідно до галузевих стандартів;
проводити вакцинацію з розділенням потоків пацієнтів і дотриманням правил епідеміологічної безпеки;
забезпечити проведення двох раундів вакцинації для кожного пацієнта, якщо це передбачено інструкцією виробника вакцини від COVID-19.
Відповідно до Дорожньої карти вакцинації від COVID-19, затвердженої Міністерством охорони здоров’я України, спершу мобільні команди виїжджатимуть до колективів медиків, зокрема тих, які працюють у закладах, що надають медичну допомогу пацієнтам із коронавірусною хворобою, працівників соціальної сфери, освітян, військовослужбовців тощо.