Щоразу, коли питала продавця Миколу на черкаському базарі, почому олія, він  відповідав: «Як завжди, по 26». Хоч приходила я до нього нечасто, може, на два місяці раз. Сьогодні ж ціна за літр — 44 гривні. Несподівано… Без доброї Миколиної олії жити важко, тому, звісно, купила.

Поцікавилася вартістю цього продукту в магазині. Так, є відносно недорога — по 34 гривні пляшка, але такої «хитродешевої» треба лити на сковороду більше. Одна з більш якісних і дуже популярних коштує 51,90 за 870 грамів. Тобто майже 60 гривень за літр.

Але ж у нас соняшник росте, здається, куди око сягне! Торік ним було засіяно в області 217 тисяч гектарів  Порівняймо: озимої пшениці на наступний, 2021 рік, посіяно 120 тисяч гектарів.

Так, попереднє літо було посушливим, соняшник, за даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, вродив по 26,3 центнера з гектара проти 33 у 2019 році. Але ж обсяги намолоченого!..

Тривожить жителів «житниці» — а в Черкащини саме така слава, — що у великих виробників стали менш якісні хлібобулочні вироби. Часто важко зрозуміти, чи то хліб білий, чи «сірий», або «сірий» чи «чорний».

Так, пшениці неврожайного 2020-го аграрії Черкащини зібрали на 28 відсотків менше. А саме: 783 тисячі тонн. Ще більше постраждали від посухи південні регіони держави.
І як же розпорядилися в Україні порівняно скромним урожаєм?

За результатами 2019/2020 маркетингового року, за обсягом експорту всіх зернових культур Україна посіла другу позицію, пропустивши вперед США. Про це повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка. Зокрема, за даними міністерства сільського господарства США, Україна на п’ятому місці як експортер пшениці.

В області тим часом, як констатує статистика за 2020 рік, допущено спад у виробництві борошна пшеничного чи пшенично-житнього на 48,6 відсотка, хліба та хлібобулочних виробів на 7,1.

Як в Україні ростуть ціни на хліб, цукор, олію, проаналізував для «Економічної правда» президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Так, протягом півроку внутрішні ціни на пшеницю, жито, кукурудзу зросли за всіма позиціями — з 3,7-4,7 тисячі гривень до майже 9 тисяч гривень. Ще кілька місяців тому борошно коштувало дешевше, ніж зараз коштує зерно, з якого воно виробляється! Лише за попередній тиждень ціна борошна підскочила на 1000-1400 гривень за тонну і перевищила позначку 12 тисяч. В Україні ціна на зернові утримується подекуди вище світових цін, причому навіть за такими цінами українським млинам купити в Україні зерно для виробництва борошна дуже важко.

Аналогічна ситуація на ринку цукру. Внутрішні ціни на цукор на 30-40 відсотків перевищують світові, й навіть при цьому законтрактувати цукор українські виробники кондитерських і хлібопекарських виробів, морозива та інші на зовнішньому ринку не можуть, бо внутрішній ринок закритий від імпорту заборонним митом 50 відсотків.

Внутрішні ціни на соняшник удвічі, а то й втричі перевищують ціни, за якими експортується насіння соняшнику.

— Така ситуація в аграрному секторі України завдає удару по наших харчовиках. І веде до подорожчання продуктів переробки. Переглядаються експортні контракти, Україна стрімко втрачає свої позиції як переробник.

Треба долучити державу до обговорення й вирішення проблемних питань переробних галузей. Тому в ТПП України закликають уряд до діалогу з представниками переробної галузі й захисту як українського бізнесу, так і споживачів.

У Європі середньостатистична сім’я витрачає на продукти 12-18 відсотків. У нас, кажуть експерти, половину. При тому, що ціни однакові майже за всіма позиціями, а доходи у нас набагато менші. Пенсіонери ж кажуть, що їм мінімальної пенсії не вистачає навіть на нормальне харчування.

Статистика виявила, що подешевшало

Головне управління статистики у Черкаській області визначило, що споживчі ціни по області в січні 2021 року порівняно з груднем 2020 зросли на 1,5 відсотка.
Найбільше (на 16,4%) подорожчали яйця. На 5,3-0,6% зросли ціни на овочі, соняшникову олію, цукор, масло, м’ясо птиці, яловичину, сири, рис, макаронні вироби. Продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 1,4%. Тютюнові вироби — на 1,6%.

Зросли ціни на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 6,7% — через підвищення тарифів на електроенергію на 36,6%, каналізацію — на 15,8%, водопостачання — на 8,8%.

На 0,7% дорожче купували черкащани у січні фармацевтичну продукцію, медичні товари та  обладнання. Ціни на транспорт зросли на 1,7% в першу чергу за рахунок подорожчання проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті на 4,6%, палива та мастил — на 2,2%.

Підвищено тарифи на міжміський телефонний зв’язок на 11,2% та місцевий телефонний зв’язок — на 9,5%.

За даними статуправління, у січні подешевшали проти грудня на 2,8-0,5% сметана, кисломолочна продукція, свинина, риба та продукти з риби. Одяг — на 4,6%, взуття — на 4,1%. А також проїзд у залізничному пасажирському транспорті — на 5%.

Лариса Соколовська, “Черкаський край”