Після відкриття пам’ятника митрополиту Василю Липківському в Черкасах між Президентом України Петром Порошенком і місцевим скандально відомим підприємцем Олегом Лисаком сталася коротка словесна перепалка.

Нагадаємо, Олег Лисак відомий у місті власник десятків МАФів, з приводу незаконності яких неодноразово вчинялись розбірки в мерії, не раз оскандалювався на засіданнях виконкому, заявляючи, що не платив за них і не збирається, і навіть відзначився в бійках. Однак десь із півроку між Лисаком і мером Черкас, “батьківщинівцем” Анатолієм Бондаренком запанувала “злагода”. Тож не виключено, що вчинити провокацію під час візиту до міста головного конкурента “батьківщинівської” лідерки на президентських перегонах Лисака міг “попросити” Бондаренко. Втім, задля “загальноукраїнської слави”, той міг додуматись до цього і сам.

“Петро Олексійович, а коли ви почнете боротись із корупцією?” – настирно запитав у Порошенка “білий і пухнастий” Лисак російською мовою.

“У мене прохання до вас: сходіть в церкву, поставте свічку, бо ви – невіруюча людина. І Вас Господь попустить. Ви зараз з іншою метою, “работодатель”, – без агресії відповів Президент.

Лисак задав своє неконкретне запитання ще раз, а тоді почав відверто скузуватись, що хоче записатись до Порошенка на прийом “з питань корупції” від “громадськості”.

“Всі москальські такі провокатори нас тут намагаються розколоти. Я вам дуже вдячний! Молимося за Україну, молимося за єдину церкву, молимося за єдність нашого українського народу. Хай вони почують наше “Слава Україні!” Оце вам відповідь, пане провокаторе”, – відрізав Порошенко.

Звісно, питання корупції в Україні надзвичайно актуальне. І якби Лисак запитав у Порошенка про конкретні справи, які стосуються тих же Черкас – хабарництво в мерії, того ж начальника департаменту архітектури Артура Савіна, млявий розгляд справи по перевищенню службових повноважень мера Черкас Анатолія Бондаренка, чи давніші справи про хабар 200 тисяч доларів начальнику Облдержгеокадастру, хабар начальнику архітектурно-будівельної інспекції, тощо – то багато хто з присутніх на зустірічі теж зажадали б відповіді. А можна було б запитати і про ту ж Смілу, в якій на бюджет повісили борг у 85 млн. грн., розікрадених під дахом “Нафтогазу”, і які, здається, ніхто не збирається шукати і не думає нікого за злочин той карати. Взагалі, безкарність корупціонерів вже стала буденністю. Але тоді все сприймалося б серйозно, а не як якесь дешеве блазнювання. А опонувати Порошенкові по-дорослому, в очевидь, в Лисака не стало духу.

Звичайно, і Порошенко міг відповісти інакше, скажімо нагадати про реформу поліції, створення САП і НАБУ.

Це був його легковажний прорахунок. Зазвичай, Петро Олексійович в публічних виступах продумує кожне слово. А тут – такий “подарунок” опонентам! Бо, схоже, цієї вистави лише й чекали, відклавши в другорядні повідомлення і Томос, і справді знаковий пам’ятник Василю Липківському. Тож Лисак таки виконав своє завдання: більшість українських ЗМІ радісно підхопили новину, як у Черкасах Порошенко назвав провокатором “підприємця, що запитав про корупцію”.

І ніхто не розбирався, що то за Лисак, чому він представився членом лівої громадської організації, і що сам він, власне, готовий боротись лише за те, що буде допомагати множитись його ларькам…

Порошенка розізлили через питання про корупцію

Томос-тур сьогодні в Черкасах. Діалог місцевого активіста Олег Лысак з Президентом:- Петре Олексійовичу, коли з корупцією будете боротись?- У мене прохання до вас. Сходіть до церкви, поставте свічку, бо ви невіруюча людина. І Господь Вас попустить.Далі Порошенко обізвав Лисака "м0$к@льським провокатором, який намагається всіх нас розколоти". Активіст відповів, що він такий же українець, як і президент, просто не хоче жити в корумпованій країні.Ставиш незручне запитання – м0$к@льський провокатор (с)

Geplaatst door Центр Протидії Корупції op Vrijdag 18 januari 2019

Варвара Горова