Саме в серпні достигає найбільше фруктів та овочів, які обов’язково потрібно додати до свого щоденного раціону, щоб наситити організм вітамінами й корисними речовинами. Саме у цей період для їх вирощування не використовують додаткових стимуляторів та спеціального удобрювання. Про це нагадує ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Найбільш корисні фрукти та ягоди серпня:

Кавуни

Хоча кавуни починають з’являтися на прилавках магазинів вже в середині липня, експерти радять починати купувати їх від початку серпня. Так ви будете впевнені, що ягоди достигли природним чином.

Кавуни на 90% складаються з води, тому вони є чудовим варіантом для боротьби зі зневодненням за інтенсивних фізичних навантажень чи просто тоді, коли набридло пити звичайну воду.

Вони є чудовим джерелом вітамінів, зокрема А і С, а також магнію й калію. Вітаміни в кавунах допомагають боротися з оксидативним стресом, а мінерали покращують сон і роботу серця.

Містяться в кавунах і антиоксиданти: бета-каротин і лікопин. Вони допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі та потенційно знижують ризик розвитку деяких захворювань. А ще в них міститься клітковина, яка допомагає підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту та покращує травлення.

Дині

Плоди дуже соковиті і багаті клітковиною, в них містяться вітаміни – А, Р, С. Також, в динях є багато фолієвої кислоти, солей заліза, корисного натрію і калію.

Яблука

Уже на початку серпня достигає сорт «Білий налив», а слідом за ним – «Антонівка» та кілька інших сортів. У них містяться вітаміни С, В1, В2, Р і Е. Крім того, в них є залізо, марганець і калій. В яблуках багато клітковини, тому вони допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Сливи

Вітаміни, які переважають в складі слив – це Р, С, Е. Мінеральне наповнення теж порадує прихильників здорового способу життя, в них містяться калій, кальцій, магній і фосфор. Цей набір корисних елементів допомагає регулювати обмін речовин, покращувати роботу серцево-судинної системи, допомагати в роботі нирок і кишечника.

Виноград

Переважна більшість сортів достигає в кінці серпня або на початку вересня. Як і інші представники цього плодового сезону, виноград багатий на повний спектр вітамінів і мінералів. У наших широтах найчастіше зустрічаються такі сорти, як «Лора», «Преображення» та «Аркадія». Із них добре виходить готувати солодкі соки і компоти, використовувати для заготівлі вина, а також сушити і отримувати родзинки. Виноград відмінно вгамовує апетит і може стати хорошим десертом для тих, хто полюбляє солодощі.

Овочі, які достигають в серпні:

Кукурудза

Кукурудза є смачним джерелом клітковини, вуглеводів, білка. У ній міститься фолієва кислота, яка особливо важлива для вагітних і жінок, які планують завагітніти. Крім того, вона багата на вітаміни В3 і В6, які потрібні організму для правильного функціонування нервової системи.

У свіжій кукурудзі також містяться лютеїн і зеаксантин, які допомагають підтримувати гостроту зору.

Одним з основних поліферольних антиоксидантів у кукурудзі є ферулова кислота. Більше її лише у вівсі, пшениці та рисі.

Баклажан

Його за правом називають символом серпня. Саме в цей період достигають найніжніші і найсмачніші баклажани, які не мають гіркоти і твердої шкірки. Вживають баклажани лише в готовому вигляді. Наприклад, на грилі, смажать, запікають, тушкують тощо.

Баклажан містить велику кількість калію, завдяки якому позитивно впливає на роботу серця й судин, допомагає зменшити набряки. Експерти радять додати цей овоч до раціону тим, у кого порушений мінеральний обмін.

Овоч також корисний щодо профілактики атеросклерозу, тому що він містить грубі волокна, які за регулярного вживання виводять з організму токсини, знижуючи рівень «поганого» холестерину.

Помідори

Саме в серпні можна знайти дуже велику кількість різноманітних помідорів.

Томати багаті на каротин, мінерали, антиоксиданти і вітаміни, що робить з них справжнісіньку корисну бомбу.

Болгарський перець або паприка

У найбільшій кількості містяться вітаміни А і С, також він практично переповнений кальцієм і магнієм. Болгарський перець відомий своїм солодкуватим смаком, завдяки чому він відтіняє солоні страви і додає в них особливу нотку.

Отже, літні овочі та фрукти містять в собі неймовірну кількість поживних для організму речовин, які допоможуть підтримати здоров’я впродовж всього року.