Судомне бажання міського голови Черкас Анатолія Бондаренка зберегти у раді своїх вірних багнетів-перебіжчиків Максима Шадловського, Максима Скорика, Віталія Косяка, Тетяну Чорнобіль та Альону Цегвінцеву потроху набуває форм параної, коли він продовжує вірити в їхні мандати, навіть якщо закон гласить про протилежне. Так, на минулій сесії міськради цим людям видали планшети для голосування, і вони брали активну участь у засіданні, хоч проти цього протестували голова міської територіальної виборчої комісії та присутній прокурор міста. Попри все, голові ТВК так і не дали можливості оголосити про рішення МТВК з цього питання, хоч він мав повідомити, що деякі депутати втратили свої повноваження, а замість них за виборчими списками партій у раду зайшли інші.

Нагадаємо, як коментував нашому виданню юрист МТВК Микола Бунякін, виборча комісія отримала рішення вищих партійних органів про відкликання депутатів за народною ініціативою від «Партії «Вільних демократів» – щодо депутатів Альони Цегвінцевої і Тетяни Чорнобіль, від «Радикальної партії» – щодо Віталія Косяка, від «ЧЕРКАЩАН» – щодо Максима Скорика. Щодо Максима Шадловського від «Партії «Вільних демократів», то підписи були зібрані, політична сила прийняла рішення, але його проголошення поки що намагаються зупинити через суд. Так само у суді команда мера «рятує» «ЧЕРКАЩАНина» Максима Скорика. Також МТВК прийняла рішення визнати наступних за черговістю депутатів Черкаської міської ради по Партії «Вільних демократів» із виборчого списку Наталію Даньковську та Максима Панасенка, по «Радикальній партії Олега Ляшка» – Ірину Гончаренко. Тож, як мінімум цим депутатам мали дати можливість скласти присягу на черговій сесії. Але, як прогнозував Микола Бунякін, процес відкликання все одно буде практично неможливо «втопити» в судах, бо всі рішення МТВК приймала в рамках закону і за процедурою, це підтвердила і перевірка ЦВК. Тож вже за місяць у скандалі буде поставлено остаточну юридичну крапку.

Тож логіка міського голови абсолютно не зрозуміла, напевне, йому вже варто було б налагоджувати зв’язки із новими депутатами, заново пробувати говорити із опозиційними політичними силами, які освіжили свій депутатських контингент, щоб його подальша співпраця із ними набула менш гострих форм.

Утім, це, напевне, не про Анатолія Васильовича, бо, як подейкують у депкорпусі, вести конструктивні діалоги із опонентами йому заважає «корона» особистої політичної величі, яка за останні роки «панування» в раді його рідної «Батьківщини» розрослась до неймовірних розмірів.

Тож на останній сесії він пригрозив екс-секретарю міськради Олександру Радуцькому тюрмою, не зреагував на виклик депутатами поліції через «концерти» його однопартійця, депутата облради Михайла Мушієка, а згодом і зовсім змушений був закривати засідання, бо більшість обранців на знак протесту залишили сесійну залу.

Чи закінчиться у раді постійні скандали і чого чекати місту після зміни у раді 5 обранців, ми запитали у самих депутатів.

blankЯрослав Нищик, секретар Черкаської міської ради:

– Рада працює. Розумієте, політична складова є ж на кожному засіданні. Сьогодні вона трошки яскравіша, ніж завжди. Проте, сесійне засідання відбувається, рішення приймаються у незалежності від політичних вподобань… Думаю, що суд роз’яснить хто є депутатом, хто не є депутатом. Давайте дочекаємось рішень.

blankОлександр Радуцький, екс-секретар Черкаської міськради:

– Моє бачення – усе має відбуватись  у правовому полі. Тобто, депутати яких відкликали  – не мають право голосувати. Ми покинули сесійну залу, адже не можемо голосувати разом з людьми, що втратили право брати участь в засіданні ради. Так що усі питання до мера Бондаренка, коли він нарешті почне наводити порядок в раді. Постійно закликаю жити за законом, проте ніхто ніби не чує… Переконаний, що Бондаренку зараз потрібно нарешті прийняти вольове рішення, адже він головуючий на сесії, позабирати у відкликаних депутатів планшети для голосування і сказати – «люди, якщо виграєте суд, тоді приходьте».

blankОлексій Романов, депутат міськради від «Самопомочі»:

– Сьогодні нарешті стало зрозуміло усьому місту, хто насправді є «народною ініціативою», яка розпочала процедуру відкликання депутатів. Всі ці депутати перебираючи на себе повноваження судів, змушуючи прокурора порушувати свої повноваження виступати з трибуни, ТВК, яке безпринципно прийшло без повноважень читати, хто є депутатом, хто не є депутатом… Так от, усі ці депутати були на заводі «Темп» під час проведення, на наш погляд, незаконних зборів. Підвозили людей на автобусах, це ж відео всі бачили в інтернеті, як це робили депутати Зоря і Радуцький, ховаючи обличчя, не відповідаючи на запитання. От сьогодні вони і показали, що їх мета – переформатування міської ради. Олександр Романович, як мінімум хоче повернути собі посаду секретаря, як максимум – отримати посаду виконуючого обов’язки міського голови. Вважаю, що у цьому питанні крапку має поставити лише суд. Адже доказів, що ці всі маніпуляції з відкликанням є незаконними, більше ніж достатньо.

blankРуслан Зоря, голова депутатської групи партії «Громадянська позиція»:

– Я переконаний, що наслідки сесії, на якій брали участь у голосування вже по факту не депутати, можуть бути для міста катастрофічними. Адже приймались фінансові рішення, мова йшла про виділення із міського бюджету 25 мільйонів гривень на ремонт бульвару Шевченка. Голова міської виборчої комісії попередив міського голову, що вказані депутати не мають права брати участь у голосуванні, і прокурор повідомив, що це порушення. Однак міський голова зробив так, як йому захотілося. Але думаю, розпорядники коштів – керівники департаментів міськради розуміють, що рішення приймались із порушеннями, і що вони будуть оскаржені в суді. Ми готуємо таке оскарження. Після завершення ж процесу відкликання однозначно політична ситуація у міській раді, переконаний, зміниться на краще. Все нарешті стане на свої місця, і завершиться тотальна фінансова «диктатура» мера Бондаренка і очолюваної ним «Батьківщини». Бо ці люди, як ви бачите, можуть лише руйнувати і нічого не створюють. А якщо за щось і беруться, то лише з власною меркантильною метою. Ви подивіться на дороги у місті – ту ж Благовісну, Оборонну, Чорновола, – їх ремонтували торік, а в цьому році вони вже посипалися. Із такими підходами у нас жодних грошей не вистачить, щоб ремонтувати всі вулиці кожного року, і вони все одно будуть страшні. І так в усьому. Тому я з оптимізмом спостерігаю за процесом відкликання, бо знаю, що це на краще для громади Черкас.

blankОлександр Згіблов, голова фракції «Партії «Вільних демократів»:

– Зараз усі засідання міської ради незаконні. Адже за народною ініціативою були проведені відкликання депутатів, зокрема і від нашої політичної сили «Партії «Вільних демократів». Тому усі ці рішення, що вони голосують за участі вже відкликаних депутатів – нелегітимні, просто кажучи, у раді відбувається «повний бєзпрєдєл».

Словом, команда міського голови робить хорошу міну при поганій грі і в серйоз сподівається на суд, бо не таємниця, в Україні найкращий спосіб замусолити будь-яку справу, – закидати судовими позовами. Утім, і Анатолію Бондаренкові, і його соратникам варто пам’ятати, що не суди у нас «призначають» депутатів, а обирають люди. І виборці своє слово сказали, коли на громадських зборах проголосували за відкликання «чудової п’ятірки» Анатолія Васильовича. Звісно, Бондаренко намагався через «перебіжчиків» контролювати більшість і маніпулювати депутатськими фракціями, але ця подвійна гра – закулісні інтриги із закидами про розпуск міськради на тлі публічних закликів до співпраці заради міста – зрештою перестала бути таємною і обурила велику кількість городян. Тож продовжувати шельмування в тому ж дусі – означає гратися з вогнем, бо терпець у черкащан може урватися остаточно. А у Черкасах міських голів на місце громада ставити вміє, навіть достроково на двері може вказати. І жодні «мальовані» рейтинги від справжнього народного гніву ще нікого у нас не врятували.

Варвара Горова