Вона 10 років працювала фінансистом у міжнародній аудиторській компанії, мала достойну зарплату, але відчувала, що офіс та економічна сфера – це не те, чим вона хотіла б займатися усе життя. Потім було народження першого сина, згодом – другого. На престижну роботу черкащанка Тетяна Родіна так і не повернулася, однак з народженням найменшого – третього сина усвідомила, ким хоче бути. І вже понад рік досліджує питання післяпологової депресії у жінок, способів виходу з такого стану та називає себе доулою-початківцем.

37-річна жінка розповіла в інтерв’ю виданню “ІнфоМІСТ“, хто така доула, як вона прийшла в професію, про переваги пологів у супроводі досвідченої жінки та проект “Дбайливо до себе”, покликаний надавати підтримку жінкам у післяпологовій депресії.

– Що спонукало вас стати доулою?

– Моя третя дитина, – посміхається. – Про жінок, які супроводжують у пологах я дізналася, коли востаннє завагітніла. Тоді й усвідомила, що як мама двох діток, маю достатній життєвий досвід, який може допомогти в цій професії.  Адже доула – це та людина, якої мені не вистачало ні в перший, ні в другий раз під час пологів. У третіх же я відчула силу родового потоку: це коли ти не в стражданнях народжуєш, а в силі. Складно пояснити, це треба відчувати. На жаль, не всі жінки розуміють, що може бути так. І з цього часу я закохалася в пологи. Це було одним із поштовхів піти в професію. Нині моєму старшому сину – 7 років, середньому – 5,5, меншому – лише 2 рочки.

– Скільки років ви в професії? Де навчались?

– 9 червня минулого року поїхала на свій перший навчальний семінар. До Києва приїжджала Наолі Вінавер (традиційна мексиканська акушерка). Я потрапила на один із трьох днів навчання, який був саме для таких фахівців. Це перша жирна крапка. Потім було ще кілька навчальних семінарів уже в українських фахівців, різноманітні конференції.

В Україні офіційно немає такої професії, як доула, а відповідно і організації, яка займалася б сертифікуванням. Через це хто де хоче, там і навчається. Зараз функціонують два центри в Дніпрі, які проводять навчальні семінари для доул. До 2016 року існували тримісячні онлайн-курси. Однак зараз фахівець, яка їх вела, припинила свою роботу з певних причин. Це були перші навчальні курси для доул в Україні.

Є також російськомовні онлайн-курси “Профессиональная доула: полный курс – Doula Link”. Це чотиримісячні курси, але вони вартують значних коштів. Для прикладу, в Ізраїлі, щоб стати доулою, потрібно навчатися 10 місяців, потім пройти річну практику і лише після цього можна отримати сертифікат.

– Доульство, на вашу думку, професія чи покликання?

– Це покликання. Жінки, які народили кількох дітей, які мають досвід пологів і розуміють потреби жінки, можуть стати доулами. Вони не зобов’язані мати медичну чи психологічну освіту. Тому що не виконують медичних маніпуляцій, не ставлять діагнози тощо. На жаль, зараз поширений міф про те, що доула – це та людина, яка приймає пологи вдома. Ні, це не так.

blank

– Роль доули у житті жінки: назвіть ключові моменти.

– Доули можуть супроводжувати жінок, як до вагітності, в період пологів, так і після. Доули надають підтримку – інформаційну, психологічну, практичну.

У нас в Україні багато доул, які ведуть групові курси підготовки до пологів. Є доули, які допомагають жінці готуватися до пологів індивідуально, працюють з її страхами, сприйняттям пологів. Усе для того, щоб пологи відбулися успішно, щоб відчуття після пологів лишилося позитивне. Жінка має розуміти, що із нею буде відбуватися –  це елемент психологічної підготовки. Деякі доули володіють мануальними практиками, різними видами масажу, є остеопати, краніо-сакральні терапевти тощо. І все це може допомогти жінці підготуватися до пологів.

Найбільш поширений варіант – це супровід на пологах. Зазвичай доула починає працювати із жінкою на останніх тижнях вагітності. Знайомитись краще за два місяці до пологів, хоча бувають і випадки, коли перша зустріч відбувається вже в пологовому залі. З 37-го тижня вагітності доула має бути 24 години на зв’язку. Якщо вона отримує повідомлення із запитанням, то має оперативно відповісти у будь-який час доби. Попри те, що жінки спостерігаються у лікарів, мають професійні відповіді на важливі питання, процес очікування все ж породжує чимало тривог. Тому жінці потрібна адекватна людина, яка може все це вислухати та не втратити від цього свідомість (посміхається). Бо ж чимало чоловіків хвилюються, тому не можуть заспокоїти дружину, рідні також не завжди коректно висловлюються в очікуванні малюка. Доула надто емоційно не включається в життя жінки, як це відбувається з чоловіком/мамою/подругою. Вона зберігає спокій, вірить в природну здатність жінки народжувати.

Для мене доульство  – це досить широке поняття. Я вважаю, що жінки потребують підтримки на різних етапах свого життя. Етичний кодекс Європейської доульської асоціації містить пункт про те, що доули беруть активну участь у житті громади. Беручи приклад з європейських колег, я взялася за реалізацію громадського проекту “Дбайливо до себе”, мета якого надавати підтримку жінкам у післяпологовій депресії та з іншими розладами настрою після пологів.  Розумію, що не тільки в пологах жінці потрібна підтримка, а й у післяпологовий період адаптації з дитиною.

blank

– Поділіться своїм першим досвідом супроводу.

– Перший досвід я називаю спробою супроводу. Спочатку я була орієнтована на супровід саме під час пологів, шукала жінку, якій це було б цікаво. На одному із заходів для вагітних я познайомилася із вагітною, яку зацікавила моя пропозиція. Декілька тижнів я була в режимі підтримки 24/7. Однак ми не дочекалися природніх пологів, виникла потреба екстрено провести кесарів розтин.

Коли дитинка народилася, то моя допомога полягала у тому, щоб елементарно принести їй смачненького та корисного, емоційно підтримати та допомогти організувати побут, адже окрім немовляти вона мала ще двох діток.

– Який варіант доульства обрали ви?

– Після цього випадку я зрозуміла, що мені важко бути в режимі підтримки 24/7 за наявності своїх малих дітей. Тому зараз я орієнтована на післяпологовий  супровід, який принаймні можна спланувати. Насправді наші жінки, і я також, коли була вагітною, мало що знають про методики відновлення після пологів.

Ми не звертаємо уваги на те, що жінка після пологів більш вразлива, аніж в період вагітності. Усе через більш різкі зміни гормонального фону і зміни фізичної форми. Животик росте повільно, а от в період пологів форма тіла міняється стрімко: внутрішні органи мають повернутися на своє місце, постава, яка деформується під час вагітності, має відновитися, релаксин має вивільнитися, зв’язки набути пружності, як і м’язи. І є ще дуже-дуже багато нюансів, які виникають у цей період.

Тому післяпологова доула може проконсультувати жінку, що робити, щоб процес відновлення був якіснішим. Як правильно харчуватися, відпочивати, які вправи рекомендовані, а які ні в цей час. Також доула може елементарно допомогти жінці в побуті. У нас прийнято, що коли приїжджають бабусі, то вони забирають дитинку під свою опіку, а маму відправляють на кухню. Насправді це не дуже правильно, бо у перші місяці життя малюка відбувається налагодження контакту з мамою. Якщо вони не знайдуть спільну мову, то далі буде складніше. І матері в цей час потрібна звичайна допомога по дому.

– Чи є попит на такі послуги в Черкасах нині?

– Останнім часом я спостерігаю недовіру до доульства. Немає юридичних рамок професії. У доульській спільноті тривають процеси об’єднання, створення організації доул за європейським принципом. Окрім того є центри, які по 15 років займаються супроводом вагітності та пологів. У них є досвід та ресурси, тому вони координують нашу спільноту.

У Черкасах я шукала доул, але так жодної не знайшла. Натомість зустрічала акушерок, які називають себе доулами. Хочу зазначити, що індивідуальна акушерка на пологах не заміняє доулу, у них різна підготовка та різні функції.

Нещодавно я була неприємно вражена – до мене потрапив рекламний флаєр, з дуже широким, і від того підозрілим, переліком послуг. Жінка зазначає, що вона надає послуги postpartum doula – післяпологової доули. Я поцікавилася у неї про те, чим саме вона може бути корисна жінці у післяпологовий період. На це вона розповідала про догляд за малюком, натомість про методики відновлення жінки – жодного слова. І це насторожує, адже основне завдання доули – допомогти жінці відновитися після пологів фізично та емоційно.

– Нині в Україні популярні партнерські пологи. Які переваги пологів з доулою, на відміну від пологів із мамою, чоловіком чи іншою близькою людиною?

– Переваг може й не бути, якщо чоловік, мама чи подруга достатньо підготовлені до цього, мають хороші стосунки, контакт із жінкою. Однак, якщо сторони не сприймають одне одного, мають приховані образи, а також не мають уявлення про процес пологів, то краще народжувати з доулою.

Часто буває, що у чоловіка, який супроводжує жінку, немає адекватного розуміння процесу. Він може навіть не усвідомлювати, що пологи тривають від кількох годин до доби. Коли очікування не справджуються, то він починає нервувати. А це погано впливає на стан жінки. Окрім того потрібно розуміти особливості зовнішнього вигляду жінки під час пологів, її емоційного стану тощо.

Важливою перевагою пологів із доулою є те, що між нею та жінкою не має емоційних претензій, адже вони малознайомі. Доула вірить у жінку, вірить у силу та гармонійність процесу пологів, вона знає багато способів підтримки жінки. До того ж доула вивчає фізіологію пологів, потреби жінки під час пологів, методи знеболення. У кожної є свої цікаві методики.

А взагалі, жінка народжує добре тоді, коли вона відчуває себе захищеною, в безпеці, в спокійному психоемоційному стані. –

blank

Цікавились, чи досліджували особливості перебігу пологів з доулою науковці?

 

– В Європі та Америці доульство існує вже 50-60 років. Згідно досліджень, під час пологів з доулою фіксували на 20-50% зменшення кількості кесарських народжень, 25% – скорочення часу в переймах, 40% – зменшення використання штучного окситоцину, 30% – зменшення запитів на знеболення, 60% – зменшення запитів на епідуральну анестезію, 40% – скорочення кількості пологів із застосуванням щипців.

В Ізраїлі страхові компанії навіть компенсовують 75% вартості послуг сертифікованої доули. У Нідерландах існують пологові центри – готелі, які дуже популярні серед жінок. Чимало центрів співпрацюють з доулами. На питання жінок про методи знеболення, які вони використовують, перше вони називають  “доула” – як дієве «знеболювальне», адже її присутність знижує дискомфорт.

– Чи потрібні спеціальні дозволи на перебування доули поруч із породіллею у медзакладі?

– Офіційно, згідно МОЗівських наказів, проблем із супроводом не має виникати. На пологах можуть бути присутніми до двох осіб. Одна вимога – людина має бути здоровою та пройти флюорографію. Це вимога до усіх. А вже на практиці питання недопуску в пологовий зал виникає через специфічність конкретного медзакладу чи персоналу.

– Де можна знайти і як обрати доулу жінці? Скільки коштують такі послуги?

– Знайти доул можна або ж за рекомендаціями знайомих, або завдяки групам у соцмережах. Так у “Фейсбуці” є кілька закритих російськомовних груп, де вам можуть допомогти. Наприклад: «Беременность, роды и доулы». Такожна Doula Link – Институт перинатальной поддержки. Для місцевих я створила групу «Вагітність, пологи та після. Черкаси». Я маю бажання об’єднати різних фахівців, жінок для того, щоб на локальному рівні вирішувати проблеми, які виникають у цей період життя жінки.

Європейська вартість послуг доули складає від 300 доларів. Це мінімальна сума за допологовий супровід, пологи і кілька годин після. Чим добре в Європі: там жінки укладають контракт про надання послуг, у якому прописують обов’язки, ризики і вартість. Минулоріч у столиці такі послуги вартували 8 тисяч гривень. Я ж поки ніяких цін не називаю. Я пропоную спіпрацю за донейшен, оскільки супровід пологів – це відносно нова для мене сфера.

– Чи з усіма жінка слід погоджуватися працювати?

– Однозначно ні! Коли жінка обирає доулу, то має звернути увагу на кілька речей. По-перше, чи не викликають дискомфорту у неї звичайні обійми на прощання. Жінка, яка погоджується супроводжувати, має відчувати, чи це її клієнт чи ні, якщо їй самій неприємні хоча б рукостискання, то краще знайти заміну чи порекомендувати когось іншого. По-друге, коли  у жінки та доули не співпадають якісь етичні погляди щодо пологів, тоді доула просто не зможе задовольнити запит жінки. Взагалі конфлікти можуть бути різними. Як показує досвід, легше супроводжувати ту жінку, яку ти хоч трішки знаєш.

– Які проблеми виникали у процесі роботи з жінками?

– Буває, що не зайшов контакт, доула не знайшла підходу до клієнтки або в неї були інші уявлення про те, чим займається доула, не справджуються очікування. Щоб уникнути таких ситуацій треба все проговорювати на початку взаємодії.

Іноді зустрічається проблема, коли люди не платять за послугу, навіть далеко не бідні люди. Вони підтримку отримують, а розрахоуватись забувають. А все тому, що в нас все в основному на усних домовленостях.

– Ваш проект “Дбайливо до себе” став одним із чотирьох переможців на конкурсі громадських проектів ІДЕЯ – ДІЯ – РЕЗУЛЬТАТ інкубатор громадських проектів. Розкажіть про нього.

– Почалося все із сумної історії. Восени минулого року стався прикрий випадок в Одесі: жінка вбила своє немовля. Після цього у в’язниці вона покінчила життя самогубством.

Тоді доули Одеси в інформпросторі порушували питання – хто вивчає післяпологову депресію, куди жінка може звернутися у разі такої проблеми? Конкретної відповіді так і не отримали. Тоді адміністратори ФБ групи “Бережно к себе”, яка надає онлайн підтримку для мам в післяпологовій депресії, запропонували створювати офлайн групи підтримки на місцях. На таку пропозицію відгукнулися понад 20 міст з Росії, України, Чехії, Казахстану. Долучилася і я. Була готова знайти приміщення, закликати жінок гуртуватися та говорити про проблеми. Нам обіцяли менторську підтримку. Однак все швидко стихло, я намагалась щось робити сама, але не було сил далі підіймати тему. Я кликала жінок на зустрічі, за три місяці так ніхто й не дійшов.

Потім зрозуміла в чому річ: люди соромляться, не знають, що це реальна проблема. А все через брак інформації. Наприклад, наша співвітчизниця розповідала, що в американських госпіталях на кожному кроці говорять про післяпологову депресію, наголошують, що це медична проблема, яка піддається терапії.

Тому я вирішила провести інформаційну кампанію не лише на рівні “Фейсбуку”. Я пішла на презентаційні заняття «Промолоді». Зрозуміла, що цей конкурс допоможе мені зреалізувати проект «Дбайливо до себе». Він передбачає виготовлення інформаційних матеріалів про післяпологову депресію та розміщення їх у пологових будинках насамперед. А також  створення україномовного тематичного сайту, що буде доступним нашим жінкам. Усе – для підвищення розуміння проблеми депресії. Про перші прояви хвороби важливо знати не лише жінкам, а й їхнім близьким. Адже вони першими зможуть розпізнати за типовими сигналами, такими як: зміна апетиту, перепади настрою, сну, післяпологову депресію у жінки.

blank

Нещодавно мною було завершено опитування на тему післяпологової депресії. У ньому взяло участь 350 осіб, переважно жінки. Питання були поставлені таким чином, щоб зрозуміти рівень знань та уявлення про післяпологову депресію.  Чи знають куди звертатися по терапію депресії? Чи знають чим можна допомогти, як підтримати жінку в такому стані?

Якщо стисло описати результати цього дослідження, можна сказати, що в цілому жінки мають уявлення про те, що таке післяпологова депресія. Проте деякі з уявлень не відповідають дійсності, а деякі факти їм недостатньо відомі. Люди плутаються в спеціалістах, до кого можна звертатися по терапевтичну допомогу при депресії. Способи підтримки та допомоги – недостатньо відомі, поширеними є способи підтримки, які можуть зашкодити.

Це говорити про актуальність проекту “Дбайливо до себе”, тож я однозначно буду втілювати його у життя.