У лісах Черкащини з початку 2024 року відбулося 13 пожеж. Тоді як у 2023 році ліквідували 17 за аналогічний період. 90 відсотків займань відбулася через недбалість людей. Найбільше загорянь фіксують у хвойних філіях, розповів Суспільному провідний інженер охорони та захисту лісу Центрального лісового офісу Олександр Герасімов.

Тракторист Микола Білоус поновив мінералізовану смугу – штучно створений протипожежний бар’єр поблизу лісу Трушівського лісництва:

“Ми робимо догляд за такими смугами кожен місяць — розширяємо їх. Раніше робили в один слід, але воно не дуже пособляло. Нині трохи розширяємо, щоб 2,8-3 метри було”.

Такі смуги захищають ліс від пожеж. Лісничий Андрій Приходько пояснив, що з ними загоряння, яке може виникнути поблизу дороги, не перекинеться на дерева.

“Ми ці лісосмуги створюємо навколо доріг, навколо лісових культур, де є ЛЕПи (ред. — лінії електропередач). Створюємо і доглядаємо за ними. Цього року ми створили до 15 км лісових смуг і доглядаємо кожен місяць десь 84 км. Відстань коливається від 80 до 90 км у місяць”, — повідомив лісник.

Зі слів помічниці лісничого Катерини Махно, у Чорнявському лісі нині створюють нову смугу:

“Ми робимо у два сліди, щоб була відповідно ширина 2,8 метра. Як показує практика, саме така ширина мінералізованої смуги може запобігати займанням і не буде розповсюджування вогню по лісі”.

Вчасно реагувати на займання допомагають камери стеження, розповів провідний інженер охорони й захисту лісу філії “Чигиринське лісове господарство” Владислав Ситник.

“Ми бачимо через камеру телевізійного спостереження, яка розташована в нас на щоглі. Вона перебуває на висоті 66 метрів і радіус охоплення цієї камери десь приблизно до 40 км”, — пояснив Владислав Ситник.

Як зазначив черговий лісопожежної станції Вʼячеслав Волочай, що якщо помітили дим, то інформацію передають черговому філії, а потім виїжджають на виклик.

Працівники лісопожежної станції для гасіння мають обладнання, розповіла Катерина Махно:

“У нас є тут каски, аптечки. Також для того, щоб погасити пожежу є ранцеві оприскувачі. Вони кругом можуть, наприклад, якщо десь заїхати пожежний автомобіль не може, то бійці йдуть з ранцевими оприскувачами й відбивають вогонь”.

Усього на Черкащині таких лісопожежних станцій 27, повідомив провідний інженер охорони та захисту лісу Центрального лісового офісу Олександр Герасімов. З початку року у лісах області зафіксували 13 загорянь.

“90% випадків загорянь через людський фактор, а 10% інші причини, за яких можливі наслідки природних явищ. Найбільше загорянь ми фіксуємо у хвойних філіях, тобто це Золотоніська, Черкаська, Чигиринська і Корсунь-Шевченківська”, — пояснив Олександр Герасімов.