У Свято-Михайлівському соборі, що в Черкасах, куди вранці 17 жовтня зайшли капелани Православної церкви України разом із черкащанами, працюють слідчі. Більшість кімнат єпархії зачинені і опечатані поліцією. Територія собору нині під посиленим наглядом поліції та добровольчих формувань територіальних громад, але вільна для відвідувань парафіян, розповів Суспільному нинішній благочинний храму Володимир Гладковський.

Стоси російської літератури, масивні різьблені шафи та шкіряні меблі, а ще — бар-глобус. Таким знімальна група побачила робочий кабінет митрополита Феодосія. Більшість книг, які знайшли — російською мовою: “Проект Россия”, “От покаяния к воскресению России” тощо.

Представники УПЦ МП свої речі не забирали, бо їхнє священство думало, що не полишить цих стін, вважає благочинний тепер уже гарнізонного храму Володимир Гладковський:

“Коли росіяни вривалися в Україну, вони думали, що їх зустрінуть з хлібом-сіллю. Але вийшло зовсім не так: люди їх гнали, не допускали, без зброї, просто з голими руками. Так само й тут: вони вважали, що їх багато містян підтримають. Але час змінився, люди свідомі і дали їм зрозуміти, що російському осередку не місце в Черкасах”.

“Вже не за горами опалювальний сезон, тож ми вивчаємо де тут що знаходиться. Зробимо так, що буде тепло і зручно”.

Отець Максим зранку 18 жовтня дзвонами закликав містян на українську ранкову молитву до Свято-Михайлівського собору. У храмі, з його слів, сьогодні було порожньо, бо люди ще не знають, що церква працює у звичному режимі:

“Храм працює щодня, із 8-30. Можна приходити до храму, ставити свічки, молитися. Звертатися до духовенства за допомогою”.

Священник показав головну святиню храму святині — мощі святого Макарія Канівського:

“Вони є не в кожному храмі міста. Всі парафіяни можуть прийти і преклонитися до цих мощей”.

Також у храмі є гріб Пресвятої Богородиці, в якому лежить образ Богородиці, покладеної до гробу.

“Крім того, у нашому соборі є багато святих ікон, біля яких можна молитися і доєднуватися до спільної молитви за благополуччя нашої держави і повернення наших військових”, — додав отець Максим.

В одному з кутків храму лишилися розкидані лавки та інші речі. Ці барикади не розбирали умисно, пояснив отець:

“Це речі, якими московські парафіяни кидали в наших парафіян, священників, капеланів. Вони тут стоять у підтримку і оборону, щоб московська свита знову не повернулася у наш храм”.

З учорашнього вечора і протягом ночі, зазначив отець Максим, священники описували все, що є у храмі.

“Ми виявили, що зникла ікона, яка, мабуть, була дорогоцінна для них, а також для громади”.