Скасовано виправдальний вирок будівничому “пасіки президента”, яку будували разом з об’єктами “Золотої підкови Черкащини”.

Відповідну ухвалу виніс Кропивницький апеляційний суд, пише “Кропива”.

Директору МП “Мехбуд” Володимиру Сапі та колишньому посадовцю управління капбудівництва Черкаської ОДА Леоніду Лиходєдову, інкримінували ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення коштів в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 366 ККУ (службове підроблення). За даними слідства, в період часу з вересня 2006 року до грудня 2009 року, в ході виконання робіт на об’єктах будівництва передбачених програмою “Золота підкова Черкащини” підозрювані привласнили державні кошти у розмірі 5,3 млн. грн. Зокрема, в акти виконаних робіт вносилися завищені об’єми робіт, або роботи, які взагалі не виконувалися. Мова йде про об’єкти будівництва в Чигирині та Суботові.

Також кілька допитаних робітників МП “Мехбуд” посвідчили про участь у будівництві пасіки, поблизу Суботова, для нібито Президента України Віктора Ющенка. Передбачалося збудувати гостинний будинок, каплицю та зимівник для бджіл. Силами МП “Мехбуд” були вириті котловани та зведені фундаменти. Хто і як оплачував ці роботи, їм невідомо.

Обвинувачені в ході судового розгляду власної вини не визнали. Сторона захисту наполягала на сфальшованості комісійної судової будівельно-технічної експертизи датованої травнем 2011 року. Її результати піддав сумніву і суд.

Попередньо дані викривальні покази на себе Володимир Сапа пояснив тиском з боку слідчих під час перебування в СІЗО в 2010 році. Розслідування можливих зловживань при реалізації програми “Золота підкова Черкащини” активно розпочалося з приходом на посаду голови Черкаської ОДА Сергія Тулуба. Тоді на захист Володимира Сапи, як відомого мецената, стала ціла плеяда правозахисників, громадських діячів, журналістів.

Вироком Смілянського міськрайонного суду у травні 2019 року підозрювані були виправдані. Суд констатував, що зібрані по справі докази не підтверджують інкриміноване обвинувачення.

Прокуратура оскаржувала виправдальний вирок в Кропивницькому апеляційному суді. Сторона обвинувачення, в апеляційній скарзі, домагалася скасування рішення першої інстанції та постановлення обвинувального вироку.

В результаті розгляду, суд задовольнив апеляцію прокуратури частково, скасувавши вирок та направивши справу на новий розгляд до Смілянського міськрайонного суду, в іншому складі суду.

Щодо “пасіки президента”

“Пасіка президента” була збудована і функціонує донині. Знаходиться вона в лісовому масиві по дорозі з Чигирина на село Суботів після повороту на Олександрівку (Кіровоградська область), в’їзд чи вхід сторонніх осіб на територію, що є приватною власністю, заборонений. Проте забудову в лісовому масиві можна побачити за допомогою гугл карти.

blank blank

Земельна ділянка, на якій збудована пасіка, та декілька суміжних з нею ділянок, утворюють масив площею трохи більше 11,4 га.

blank

Вони були отримані у приватну власність, для ведення фермерського господарства, ще в 2010 році, коли головою Чигиринської РДА був “помаранчевий” Петро Литвин. Лише в 2019 році інформація про розмір земельних ділянок та їх власників з’явилася на кадастровій карті. Ділянки майже рівними долями належать п’яти особам які пов’язані з Петром Литвином: Ніна Литвин (дружина), Людмила Міщук (донька, на її ділянці і збудовано пасіку), Роман Міщук, Богдан Литвин (син), Людмила Литвин (невістка). Всі названі набувачі земельних ділянок, окрім дружини Петра Литвина, були пов’язані через фермерське господарство господарство “Петрів хутір”, як його члени.