Ложки з атомного підводного човна „К-8” Івана Олійника з Чорнобаївщини зберігаються в експозиції Черкаського обласного краєзнавчого музею. Вони врятували життя 19 моряків, пише “Прочерк”.

Як розповідають у музеї, 8 квітня 1970 р. на борту атомного підводного човна „К-8” Північного флоту СРСР, який йшов у підводному положенні Атлантичним океаном, почалась пожежа. Отруйний синтетичний дим, який швидко розповсюджувався, становив смертельну небезпеку для моряків-підводників.

Старшина 2-ї статі Іван Васильович Олійник, уродженець с. Малі Канівці Чорнобаївщини, діючи у відповідності до інструкції, негайно замкнув двері свого 9-го відсіку. Але отруйний дим все одно проходив через шпарину під дверима відсіку, спроби припинити надходження диму були марними, життя 19 підводників опинилось під загрозою.

У напівтемряві Іван Олійник випадково зачепив ногою ящик з посудом та миттєво здогадався використати звичайні ложки, вставивши їх ручками між важелями аварійної герметизації та щільно замкнувши двері задимленого відсіку. Завдяки цим діям дим перестав поступати у 9-ї відсік та 19 моряків були врятовані та згодом виведені на верхню палубу.

Пошкоджений пожежею підводний човен “К-8” 12 квітня 1970 р. потонув, забравши з собою життя 52 підводників. Старшина 2-ї ст. Іван Васильович Олійник зберіг ложки з підводного човна, за допомогою яких він врятував 18 своїх товаришів, та передав їх для виставки “Морська душа Черкащини”.