Про те, які зміни чекають на побутових споживачів у платіжках за електроенергію, правила передачі показників свого лічильника та що робити з заборгованістю або ж переплатою за світло черкащанам розповіли керівники ПАТ «Черкасиобленерго».

“Згідно з положень Закону України «Про ринок електричної енергії» з 1 січня 2019 року послуги з розподілу, тобто передачі, та постачання електроенергії споживачам Черкаської області надаватимуть дві різні компанії. Відтепер поставкою електроенергії  буде займатися новостворене підприємство ТОВ «Черкасиенергозбут». Рахунки за січень за використану електроенергію надійдуть нашим споживачам вже від нового підприємства, – розповідає директор комерційний ПАТ «Черкасиобленерго» Ігор Дмитрієв. – Скоро для побутових споживачів буде така можливість купувати електроенергію не лише у ТОВ «Черкасиенергозбут». На ринку вже є досить велика кількість надавачів електроенергії, що мають відповідні ліцензії, їх список можна побачити на офіційному сайті ПАТ «Черкасиобленерго». Цей список постійно оновлюється і хочу від свого імені застерегти, щоб споживачі уважно підходили до вибору постачальника, оцінювали його досвід роботи та не спокушалися на занадто привабливі пропозиції з грандіозними скидками, тому що це може бути пов’язано з ненадійністю постачальника.”

Платіжки оновленого зразка отримають черкащани вже у лютому.

“Реформа в Україні набирає обертів і для побутових споживачів вже в лютому треба буде звернути увагу, як в подальшому розраховуватися за спожиту електричну енергію перед своїм постачальником, – пояснює заступник директора комерційного з розподілу електроенергії ПАТ “Черкасиобленерго” Руслан Самойленко. – Всі споживачі пам’ятають, що у грудні отримали заяви-приєднання до умов договору про постачання послуги від ТОВ «Черкасиенергозбут». Тож у лютому споживачі отримають рахунок уже саме від цього постачальника. В цілому рахунок  суттєвих змін не набув. Звернути ж увагу необхідно на зміни платіжних реквізитів юридичної особи, що має прийняти платіж (у даному випадку ТОВ «Черкасиенергозбут»)”.

blank

Крім того змінено особовий рахунок побутового споживача. А ще, для вирішення нагальних питань, унизу на нових платіжках є контактні телефони нового постачальника.

blank

За словами Руслана Самойленка, всі споживачі, які мали заборгованість до 2019 року, обов’язково мають за неї розрахуватися. Тут вже здійснювати оплату треба на рахунок ПАТ «Черкасиобленерго», тобто платити за реквізитами, що зазначалися у попередніх платіжках.

blank

“Якщо ж у споживачів була наявна переплата, яка виникла або ж за рахунок надлишково сплачених коштів, або недовикористаних кіловатгодин, або ж з інших причин, але не за рахунок недовикористаних субсидій, ці кошти можуть бути зараховані на новий особовий рахунок для подальшої оплати послуг. Компанія намагалася вирішити це питання, не залучаючи до цього процесу кожного з побутових споживачів окремо. Але згідно з роз’ясненням НКРЄКП і чинного законодавста, без особистої згоди споживача на перерахування цих коштів ми не можемо цього здійснити. Тому споживачам, які мають переплату станом на 1 січня, буде запропоновано перерахувати кошти на свій новий особовий рахунок у ПАТ «Черкасиенергозбут». Для цього кожен споживач має звернутися до свого структурного підрозділу (РЕМ) і подати заяву установленого зразка”, – попереджає Самойленко.

blank

“Написавши цю заяву, споживач спільно з працівником РЕМ проведе звірку суми, яка підлягає перерахуванню Якщо ж споживач не згодний з тією сумою, що була вказана в розрахунку, йому обов’язково потрібно буде звернутися до РЕМу і подати всі платіжні документи, як мінімум, за останні три роки. Інформацію про суму кредиторської заборгованості чи переплати можна уточнити у контролера своєї дільниці”, – додає посадовець.

Можливості ж передачі показників лічильника для споживачів залишаються незмінні. Тобто передати покази лічильника можна через особистий кабінет, Viber, за допомогою форми на сайті ПАТ «Черкасиобленерго» або за звичними телефонами кол-центру.

blank

Наразі у «Черкасиобленерго» закликають споживачів не забувати вчасно розраховуватися за використану електроенергію та перед проведенням платежу уважно перевіряти платіжні реквізити. Та наголошують, що намагаються максимально спростити для споживачів процес реорганізації підприємства.

Варвара Горова