Напередодні Нового року громада Степанецької ОТГ завдяки власній наполегливості та коштам від спонсорів отримала сучасний «Центру розвитку особистості «STEPHUB». 

«Створення «STEPHUB» стало для нас із друзями своєрідним тренувальним майданчиком, адже я зрозумів, скільки важливих кроків потрібно зробити від ідеї до її реалізації», – розповів учасник проєкту, учень Степанецького ліцею Максим Власенко.

Ідея створення «Центру розвитку особистості «STEPHUB» виникла під час участі вихованців Степанецького ліцею в програмі «Майстерня сільських ініціатив». Для того, щоб з’явився “STEPHUB”, діти самі мали написати проєкт, знайти спонсорів,  домовитися з громадою про фінансування робіт і самим також брати активну участь у всіх процесах перетворення старої сільської бібліотеки на сучасний простір розвитку особистості.

Олександр Яременко – голова Степанецької ОТГ – підтверджує, що ініціативні сільські діти не залишили іншого вибору владі ОТГ, як долучитися до реалізації проєкту створення центру освіти і дозвілля для молоді:

  «Це була спільна ініціатива громади і наших школярів взяти участь у проєкті «STEPHUB» на умовах спіфінансування  компанії Байєр, Благодійного фонду «МХП-Громаді» і часткового фінансування самої степанецької громади. На щастя, так склалося, що усі з радістю підтримали цю ініціативу наших дітей, нашої громади.

Остаточно донори переконались, що цей проєкт вартий фінансування, коли вони приїхали і побачили на власні очі, як наші діти самі допомагають робити ремонт, допомагають робити меблі для хабу, побачили, наскільки це потрібно громаді.

Найважливіше, на мою думку, коли одночасно є і цікава ідея, і бажання її реалізувати, і фінансова можливість . Тоді проєкт точно реалізується. А ще рік тому це приміщення навіть не опалювалося, а сьогодні вже маємо сучасний цікавий простір для наших дітей».

blank 

 Таким чином, у рамках проєкту  здійснено капітальний ремонт у двох кімнатах бібліотеки. Облаштовано комп’ютерну кімнату, облаштовано мультимедійну зону в бібліотеці. «STEPHUB» звичайно ж має покриття сучасного безпровідного інтернету та побутову техніку для кава-брейків і перекусів під час різноманітних тренінгів, семінарів та майстер-класів. Безліч старих книжок радянської епохи відправились на переробку, а бібліотека завдяки спонсорам отримала сучасну актуальну літературу.

Вікторія Нагірняк – керівник відділу корпоративної соціальної відповідальності МХП говорить, що такі соціальні проєкти в селах в обмін на фінансові витрати компанії взамін несуть їй репутаційну користь:

«Для нас найголовніше у 2020 році – це залучення міжнародних донорів  і українських партнерів для втілення соціальних проєктів, і зокрема на Черкащині. Реалізація спільних проєктів МХП з іншими партнерами  доводить  відкритість та прозорість діяльності нашої компанії, готової до партнерства».

Тетяна Волочай – директорка Благодійного фонду «МХП – Громаді» – підтвердила на відкритті хабу, що громади самі мають ініціювати зміни, а не чекати, поки донори щось запропонують, адже перспективу мають тільки ті  проєкти, які потрібні громаді, а не нав’язані громаді ззовні:

«Ці діти унікальні, вони скористалися можливостями, чим нас і підкупили. Тому однозначно було вирішено підтримати таку сільську ініціативу на розвиток громади. Тим паче, що основною метою фонду «МХП-Громаді», власне, і є побудова плідної, конструктивної співпраці між громадами та бізнесом із залученням міжнародних донорів. На прикладі Степанецької ОТГ ми бачимо позитивні підсумки такої співпраці. І хочу підкреслити, що ключовим фактором у успішній реалізації цього проєкту стала ініціатива громади в обличчі дітей і голови ОТГ».

blank 

Наталія Цуман, координатор соціальних проєктів компанії «Байєр Україна», переконана, що втілені ідеї у «STEPHUB» сьогодні – тільки початок. І Центр надалі буде саморозвиватися, нарощуючи потужності в галузі освіти степанецької молоді.

«Цей проєкт ми реалізували в рамках конкурсу програми соціальних інвестицій «Україна – житниця майбутнього».  В рамках цієї програми ми фінансуємо проєкти в галузях культури, медицини і в першу чергу освіти. Адже для нас дуже важливо, щоб наша країна розвивалася і  ми зрощували майбутні кадри розумної нації.

Цей проєкт ми обрали, адже діти стали його ініціатором. А це для нас дуже важливо – бачити ініціативу молоді у розвитку своєї сільської громади. 

Також не останнім фактором у виборі цього проєкту став не тільки ремонт і фінансування матеріальної частини, але і можливість розвитку громади в результаті. І саме в цьому хабі будуть проводитись майстер-класи, розширюватиметься бібліотека, тобто проєкт житиме, і діти отримають нові знання і навички. Ми розуміємо, що на базі цього хабу може реалізуватися ще безліч інших ініціатив», – каже  Наталія Цуман.

blank

Цей грантовий проєкт, співфінансований бізнесом, громадою та міжнародним фінансовим донором, вже активно працює. На повну реалізацію соціального простору у селі Степанці Канівського району «Байєр Україна», Благодійний фонд «МХП-Громаді» та Степанецька ОТГ витратили понад трьохсот тисяч гривень.