Головна мета дошкільної освіти на сучасному етапі – розвиток дитини як особистості, що передбачає турботу про її здоров’я, духовне й соціальне благополуччя, взаємодії дорослих і дітей. Про це зазначають в Департаменті освіти і науки Черкаської ОДА.

Як інформують в структурі, у 647 закладах освіти Черкаської області виховують 40 893 дитини дошкільного віку.

Освітній процес забезпечують 4 725 педагогічних працівників, які опікуються вихованням у дітей любові до України, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної та рідної мови, національних цінностей українського народу. В освітній процес впроваджують інноваційні педагогічні технології, а саме: казкотерапія, ТРВЗ, палички Кюізенера, методика Воскобовича: розвиваючі ігри, логічні блоки Денеша, розвиваючі ігри Нікітіних, спадщина В. Сухомлинського.

Задля особистісного зростання кожної дитини в області функціонує 5 центрів розвитку дитини, 16 експериментальних майданчиків при функціонуючих закладах дошкільної освіти. Педагоги в роботі користуються інноваційними технологіями, що сприяє кращому засвоєнню дітьми певних знань, робить педагогічний процес цікавим, допомагає вихованцям проявити свою індивідуальність, розвивати творчі здібності, пам’ять, увагу, мовлення, мислення, збагачуючи компетентність кожної дитини зокрема.

У консультаційних групах при закладах дошкільної освіти перебуває 243 дитини та охоплено соціально-педагогічним патронатом 519 осіб.

Різними формами дошкільної освіти охоплено 99 % дітей віком від 3 до 6 (7) років, (по Україні – 93 %). Підготовкою до навчання в школі діти п’ятирічного віку охоплені стовідсотково різними формами дошкільної освіти (по Україні – 99,9 %).

Для максимального охоплення дітей дошкільною освітою та надання їм якісних освітніх послуг, розвитку мережі закладів дошкільної освіти в області з початку 2019 рокув області створили два приватні заклади на 100 місць (по одному в м. Умані: «ЦЕНТР РОЗВИТКУ ДИТИНИ ПЕРШИЙ КЛАС» та в м. Черкаси – ПРИВАТНИЙ ЗАКЛАД «ХРИСТИЯНСЬКА АДВЕНТИСТСЬКА ГІМНАЗІЯ «ОАЗИС НАДІЇ»).

В усіх закладах дошкільної освіти створено сучасне, динамічне розвивальне середовище дитячого простору. В закладах обладнано музичні та спортивні зали, зони психологічної релаксації, міні–планетарії, музеї народознавства, театральні студії, кімнати зображувальної діяльності.

Протягом 2018-2019 навчального року закладами дошкільної освіти області широко та якісно впроваджувалась Програма з основ соціальної та фінансової освіти дітей дошкільного віку «Афлатот».